facebook

“Хрущовки” і “панельки” планують знести, а людей – відселити: що відомо про відповідний законопроєкт

“Хрущовки” і “панельки” планують знести, а людей – відселити: що відомо про відповідний законопроєкт

В Україні планують зносити застарілі “хрущовки” та “панельки”, а жителів цих будинків відселяти, надаючи тимчасовий прихисток або одразу квартиру в іншому будинку. Про це йдеться в законопроєкті №6458 “Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”, який готується до другого читання.

Законопроєкт вже ухвалено у першому читанні Верховною Радою України. У ньому зазначено, що “Дія закону не поширюється на пам’ятки культурної спадщини, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них”.

Про законопроєкт
Як зазначають депутати у пояснювальній записці, “в Україні наявна велика кількість об’єктів житлового фонду, граничний строк експлуатації яких закінчився або збігає. Загальна площа застарілого житлового фонду за даними Державної служби статистики (станом на 01 січня 2017 року) складає 4,33 млн м3”.

Згідно з даними 2019 року в Україні налічується 30 380 багатоквартирних житлових будинків, які відносять до застарілого житлового фонду. Більше 7 000 будинків було збудовано до 1919 року.
Які будинки планують зносити чи реконструювати:
збудовані включно до 1919 року – 7646 (58 визнані аварійними);
збудовані у період з 1920-1953 року – 9693 (45 визнані аварійними);
збудовані у період з 1954-1969 років – 7192 (40 визнані аварійними);
збудовані у період з 1970-1989 року – 5364 (24 визнані аварійними);
збудовані у період з 1990-2010 року – 785.
Ініціатори законопроєкту зазначають, що експлуатація цих будинків не тільки приносить дискомфорт жителям, а й може бути небезпеченою.

“В Україні практично відсутній досвід реалізації проєктів оновлення кварталів застарілого житлового фонду. Слід констатувати, що будівництво в таких районах потребує вирішення комплексу питань, пов’язаних із проведенням реконструкції кварталів застарілого житлового фонду. Таким чином, виникла необхідність удосконалення суспільних відносин, пов’язаних із реконструкцією кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”, – йдеться у пояснювальній записці.

Про антикорупційні ризики
Голова партії “Слуга народу” депутатка Верховної Ради України Олена Шуляк написала допис у Facebook про те, що необхідно врахувати всі антикорупційні ризики та створити прозору взаємодію між місцевою владою та забудовниками та щодо проведення конкурсів на реконструкцію.
“Справа в тому, що при аналізі ухваленого в першому читанні тексту законопроєкту ми отримали зауваження від НАЗК та Інституту законодавчих ідей щодо того, як прописаний конкурс та які його критерії.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зокрема, ІЗІ зазначив, що у законопроєкті відсутня чітка та прозора процедура визначення інвесторів-забудовників.
Відтак у процесі підготовки до комплексної реконструкції застарілого житла містобудівну документацію має розробляти місцева влада, а не інвестор. Бо, на жаль є практика, коли створені кишенькові проєктні організації розробляли детальний план території, і тільки вони могли бути допущені до роботи з певними інвесторами. Тому ми у комітеті підтримуємо ідею, що саме місцева влада має планувати розвиток міста без втручання інвесторів”, – написала Олена Шуляк.

Депутатка закликає долучатися всіх охочих до парламентської робочої групи та озвучити свої зауваження і пропозиції.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Хрущовки” і “панельки” планують знести, а людей – відселити: що відомо про відповідний законопроєкт