facebook

Що буде з курсом валют до кінця 2023 року і чи варто зараз купувати долари: експерт розповів

В якій валюті краще зберігати кошти під час війни та чи вигідно купувати золото.

Під час війни економіка країни переживає складні часи. Багатьох цікавить питання, чи варто вкладати кошти в іноземну валюту? Експерти радять купувати долари та євро, якщо у людей є така можливість. Хоча деякі схиляються до думки, що під час війни цього не слід робити, а краще інвестувати в товари першої необхідності або купувати військові облігації.

В той же час, експерти зазначають, що гривня дещо зміцнилася за рахунок фінансової допомоги від західних партнерів. Зараз курс гривні до долара і офіційний, і ринковий практично зрівнялися. Але слід пам’ятати, що під час війни можливі великі курсові коливання, вони виникають раптово і не піддаються раціональному аналізу, тож можна прогоріти.

 

Олександр Савченко, професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу
Сайт ТСН.ua поцікавився у експерта, чи варто обмінювати гривні на долари під час війни, яким може бути курс гривні до долара на кінець цього року та після закінчення війни.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ці та інші запитання ми поставили Олександру Савченку, професору, ректору Міжнародного інституту бізнесу.

Чи варто українцям під час війни обмінювати гривні на долари?

Гривневі депозити зараз дають 15-16%, а доларові максимум – 1-2%. Тобто, кожна людина водночас має оцінити для себе ризик девальвації гривні. Якщо вона буде більше 12-13%, то треба міняти, а якщо люди вірять, що такої девальвації не буде, то обмінювати на долари не потрібно. А що буде в реальності, залежить від двох важливих факторів – міжнародної допомоги та наших успіхів на фронті. Якщо Україна проведе успішний наступ і буде вірогідне закінчення війни цього року, то гривня втримає свої позиції десь близько 37 гривень за долар. А якщо будуть якісь невдачі, чи помилки в економічній політиці, популістські рішення, то гривня може продовжити девальвацію.

Ви можете спрогнозувати, яким буде курс долара до кінця року?

Мій прогноз такий – гривня до кінця року буде від 36 до 45 гривень за долар, десь в такому коридорі. А що буде в реальності – залежить від правильної економічної політики, допомоги західних партнерів і успіхів на фронті. Ці три важливі фактори будуть формувати реальний курс долара до кінця року.

Як ви гадаєте, чи варто зараз купувати військові облігації?

Можу сказати, що у військових облігацій дохідність більша і вони не обкладаються податком. У будь-якому разі, це більш вигідно, ніж депозити. Але є нюанс з термінами виплати. Там вони дуже тривалі – рік, півтора, два роки. Тому, якщо у людей є така можливість і їх це не лякає, то можна купувати військові облігації, у них дохідність більша. В той же час варто пам’ятати – чим довший термін інвестиції, ти більше ризиків. А якщо війна не закінчиться і буде її продовження? В такому разі вірогідність девальвації збільшиться, на жаль.

Яким буде курс євро до кінця цього року?

Гадаю, що буде така ж пропорція, як зараз. У нас євро формується через крос-курс – спочатку гривня до долара, а потім перераховується в євро. Тому все буде залежати від позиції долара і євро. Гадаю, що статус-кво тут буде триматися, це досить природньо відбувається. Але варто пам’ятати, що з євро є одна проблема, воно дає меншу дохідність ніж долар. Якщо по долару можна отримати дохід 1.2, то по євро максимум – 0,1.

Яким може бути курс долара після війни? Чого очікувати українцям, який ви можете дати прогноз?

Після війни, а ми всі впевнені у нашій перемозі, нас мають очікувати позитивні зміни. Ми можемо закінчити війну з курсом, наприклад, в 40 гривень за долар. А через декілька місяців після перемоги гривня почне своє посилення. Тобто курс буде 38, а потім і 36 за долар. Поясню чому: передбачається великий приплив іноземних інвестицій. Повторюся, це за умови, якщо уряд буде проводи адекватну економічну та податкову політику, а також у нас буде діяти верховенство закону. Зараз у нас такого немає, поки є лише шарахання з боку в бік, а сама економічна політика неадекватна. Зараз нас рятує політика Національного банку та Мінфіну, непогано йдуть монетарні та макроекономічні процеси, а ось податкова, митниця, підтримка бізнесу – майже на нулі, немає дерегуляції. В таку економіку інвестувати приватний бізнес не буде.

Який вихід з цієї ситуації ви пропонуєте? Що потрібно змінювати?

Система потребує радикального очищення від людей, які проводять неадекватну політику. Це агенти впливу Росії, які в цьому безперечно задіяні, а ще корупціонери, просто ідіоти та популісти разом з ними. Оця “гримуча суміш” блокує будь-які серйозні інвестиції в Україну. Наша країна 30 років була найменш привабливою державою для інвестицій. Тому тут нам потрібна теж перемога над цією “гримучою сумішшю”, як і на фронті. Без цього, на жаль, успіху не буде, бо ми і на далі залишимося економічними вигнанцями.

А в якій валюті ви радите краще зберігати гроші під час війни?

Для кожної людини є своя стратегія, як зберігати кошти. У кого мало грошей, то варто зберігати кошти у гривні. А у кого їх більше, то я б радив частину переводити в долари. У кого їх ще більше, то потрібно розбивати на долари, гривні та євро. Гривню потрібно витрачати насамперед. А коли ви бачите, що йде тенденція до посилення гривні, то варто насамперед витрачати долари. Тобто це така творча стратегія. Зараз курси валют дуже сильно залежать від політики. Якщо б домінували економічні фактори, то можна було давати чіткі прогнози. Але коли в економіку втручається політика, то дуже важко щось прогнозувати.

Чи є сенс зараз, під час війни, інвестувати кошти в дорогоцінні метали?

Звичайно, ті люди які можуть собі дозволити тримати гроші більше 2-3 років, можуть інвестувати кошти в золото – це довгострокові інвестиції. Просто треба розуміти, що коли ви купуєте золото, то трансакційні витрати будуть не менше 10% відсотків, а інколи і більше від вартості золота. Коли ви його купуєте, то втрачаєте 5% і стільки ж, коли продаєте – така комісія. Якщо ви купуєте дорогоцінний метал на декілька років, то ці втрати перекриються, а якщо лише на пів року, то, скоріш за все, ні.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Що буде з курсом валют до кінця 2023 року і чи варто зараз купувати долари: експерт розповів