facebook

Нові відпустки для українських чоловіків: тепер усі вирішуватимуть їхні дружини

Така ініціатива дозволить жінці продовжити працювати, що особливо добре, якщо її доходи на порядок вищі за доходи чоловіка


В Україні готується до зміни законодавство, яке передбачає рівняння прав батьків та матерів на отримання декретної відпустки для догляду за дитиною.

Це означає, що батьки також матимуть таке саме право на відпустку, як і матері. Повідомляється, що законопроєкт №9018, розроблений для досягнення ґендерної рівності та соціальної справедливості, вже був підтриманий відповідним профільним комітетом Ради.

Серед нововведень, які вводить документ:

встановлення визначення поняттям “самотня мати” та “самотній батько”;
надання матері та батькові можливості вибору та користуватися декретною відпусткою доти, доки дитина не досягне віку трьох років;
можливість використання відпустки обома батьками одночасно, але тривалість одноразового перебування у відпустці обох батьків не може перевищувати 4 місяців;
надання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у медичному висновку, якщо дитина потребує домашнього догляду, і ця відпустка буде надано в обов’язковому порядку матері, батькові дитини, але не більш ніж до досягнення дитиною восьмирічного віку.
Розробники законопроєкту посилаються на те, що ухвалення закону полегшить життя сімей та допоможе краще збалансувати батьківські обов’язки між матір’ю та батьком, а також знизить соціальні негаразди, пов’язані із соціально-економічною ситуацією в сім’ї.

Зрозуміло, значні зміни, пов’язані з рівнянням прав батьків на декретну відпустку, можуть призвести до певних змін в економіці та соціальній сфері країни. Але все ж таки, віддалена робота, продовження декретної відпустки може призвести до поліпшення процесу виховання та догляду за дитиною з погляду обох батьків.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Нові відпустки для українських чоловіків: тепер усі вирішуватимуть їхні дружини