Овочеве різото з гарбузом
Інгредієнти:
– 200 г м’якоті гарбуза,
– 1 ст. л. рису,
– 50 г твердого сиру,
– 1,2 л м’ясного або курячого бульйону,
– 50 мл білого сухого вина,
– 50 г вершкового масла,
– рослинна олія, сіль – до смаку.
Для декору:
– невеликий гарбуз «гітара» або 2 маленькі круглі гарбузи.
Приготування:
- Рис промий, залий водою і дай настоятися 1,5 години.
- М’якоть гарбуза наріж шматочками та присмаж на рослинній олії. Потім наріж цибулю та додай до гарбуза.
- До гарбуза й цибулі додай рис, продовжуючи смажити на повільному вогні доти, поки рис не вбере олію.
- У посуд із рисом і овочами влий вино та продовжуй тушкувати, поки вино не випарується. Потім влий один ополоник гарячого бульйону і тушкуй до випаровування. Коли бульйон вбереться, влий ще один ополоник – так до кінця вливай бульйон, поки він не скінчиться, при цьому весь час помішуй рис.
- Коли вливатимеш останній ополоник бульйону, додай тертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішай і зніми з плити. Накрий гарбузове різото кришкою та дай настоятися 10-15 хвилин.
- Гарбуз «гітару» розріж уздовж, видали м’якоть, використовуй як блюдо для подачі різото на стіл. Перш ніж подавати різото, дно та стінки блюда-гарбуза вистели фольгою.
Якщо використовуєш 2 маленькі декоративні гарбузи як «тарілки» під різото, дій так само – зріж шапочки гарбузів, видали м’якоть, застели фольгою і наповни різото.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Інгредієнти:
– 2 листи тіста листкового без-дріжджового
– 300 г гарбуза
– 150 г сир твердий (Замість твердого сиру можна взяти сулугуні)
– 1 цибуля ріпчаста
– 1 яєчний жовток
– оливкова олія, сіль
Приготування:
- Гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками оливкової олії. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.
- Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти оливкове масло і обсмажити цибулю.
- Сир натерти на крупній тертці.
- Лист вистелити папером для випічки.
- Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист.
- На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викласти цибулю і обсмажену гарбуз, зверху посипати натертим сиром.
- Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити їм зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.
- Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи.
- Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти:
– 400 г гарбуза,
– 1 яблуко,
– 2 яйця,
-1 склянка борошна,
– 0,5 склянки кефіру,
– 2 ст. ложки цукру,
– 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування:
- Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Яблуко і гарбуз натріть на крупній тертці.
- Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте.
- Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте.
- Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на трохи розігріту сковороду з олією.
- Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.
- Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Смачного!