facebook

“Мобілізація в Україні”: названо ще дві категорії українців, які можуть розраховувати на відстрочку

Загальна мобілізація в Україні попередньо триватиме до 20 травня. В даний час до лав ЗСУ можуть бути призвані чоловіки віком від 18 до 60 років. Деякі військовозобов’язані мають право на отримання відстрочки. Серед них – науковці та педагоги.

Як інформує “biz.today.ua”, юрист Богдан Черніков розповів, що відповідно до норм чинного законодавства України для двох вищезгаданих категорій громадян дійсно передбачена можливість отримання відстрочки від мобілізації.

Зокрема, право на відстрочку мають науковці установ вищої та професійної вищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, за умови, що вони працюють відповідно в установах вищої чи професійної вищої освіти, наукових установах та організаціях, установах професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки.

Те саме стосується й педагогічних працівників, які працюють в установах та організаціях, закладах вищої, професійної вищої, професійної (професійно-технічної) або загальної середньої освіти теж щонайменше на

Юрист додав, що йдеться про науковців наукових установ та організацій будь-якої форми власності, адже інше не передбачено законодавством. Так, відповідно до статті 1 Закону України “Про наукову та науково-технічну діяльність” наукова (науково-дослідна, науково-технологічна, науково-технічна, науково-практична) установа – юридична особа незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, утворена у встановленому законодавством порядку, на яку наукова та (або) науково-технічна діяльність є основною.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не обов’язково також наявність вченого звання та/або наукового ступеня. За словами юриста, з цього приводу на законодавчому рівні точаться дискусії щодо виключення цієї умови як обов’язкової, оскільки науковці, які не мають їх, перебувають у дискримінаційному положенні щодо тих, хто має вчене звання та/або науковий ступінь. Але поки що наукове звання для отримання відстрочки не є обов’язковим.

Які документи потрібні науковим співробітникам та педагогам для отримання звільнення від призову:

заяву про надання відстрочки на ім’я голови районної (міської) призовної комісії у двох примірниках, один з яких із відміткою про реєстрацію залишити собі;

письмові докази, що підтверджують підстави надання відстрочки.

У разі отримання повістки ці документи потрібно віднести до військкомату.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація в Україні”: названо ще дві категорії українців, які можуть розраховувати на відстрочку