facebook

Мобілізація в Україні: адвокат обурився нюансом щодо військової служби за місцем проживання

Наразі дозволено вручати повістки будь-де, незалежно від місця реєстрації чи перебування на військовому обліку.

 


Адвокат Ростислав Кравець відповів на запитання про проходження військової служби за місцем реєстрації військовозобов’язаного. У своєму YouTube-каналі він пояснив, що у Законі України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку” є така норма, що певні обставини надають право відстрочки від мобілізації. Однак у разі, якщо особи, зазначені в тих абзацах, які дають право на відстрочку від мобілізації у період воєнного стану, особливий період, можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

За його словами, зазвичай логічно у разі, якщо особа пішла на військову службу й, наприклад, має трьох дітей чи усиновила дітей і дала згоду на мобілізацію, чи особа з інвалідністю, і їй потрібно проходити певне лікування, звичайно, це зручно робити за місцем проживання, а не будь-де.

“Ніби все зрозуміло йлогічно, однак у законі такого немає. Тим більше з огляду на ті зміни, які були внесені в положення про центр комплектації”, – каже адвокат.

Він нагадав, що наразі дозволено вручати повістки будь-де, незалежно від місця реєстрації чи перебування на військовому обліку військовозобов’язаного.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Тобто якщо ми в комплексі беремо і читаємо ці зміни, що можуть вручати будь-де повістки, і читаємо цю статтю, що можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. Яким чином можна це читати? Можна читати на військову службу за місцем проживання, а можна читати, що призвані на військову службу за їхньою згодою тільки за місцем проживання. Призвані: а проходити військову службу – нічого про це немає”, – звертає увагу Кравець.

Нові правила військового обліку в Україні
Із 7 квітня 2023 року ТЦК можуть вручати повістки військовозобов’язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

За ігнорування повістки у період воєнного стану в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація в Україні: адвокат обурився нюансом щодо військової служби за місцем проживання