facebook

29 кроків до того, щоб не стати жахливим татом чи мамою

Поради мудрої мами.
Кейт Форстер, мати двох майже дорослих дітей, поділилася своїм поглядом на виховання дітей в своєму блозі Katebook.

“Я роздумувала про виховання дітей. Мої діти майже дорослі. Молодшому залишилося всього 6 місяців до 18 років.

Обидві мої дитини виняткові. Смішні, розумні, працьовиті, добрі, сильні й у них розвинене почуття соціальної справедливості. Я пишаюся своєю роллю в їх вихованні та радію, що їм вдалося не постраждати від помилок мого виховання.

У міру того, як я стаю старшою, я бачу, що змінило ситуацію, а що ні, де я витратила енергію даремно і де я мала рацію. Мої висновки також базуються на спостереженні за іншими дітьми та їхніми родинами і за тими, хто жив в моєму будинку далеко від своїх батьків. Їх було кілька.

Мені доводилося сперечатися з матерями, які не розуміють, чому їх дитина хотіла покінчити з життям через їх жахливе виховання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Одного з таких дітей я взяла на виховання. Його мати відмовилася кинути пити і вигнати нахабного бойфренда.

Мені телефонували зневірені діти, які не знали, що робити і потребували поради. Я забирала з парків о 4 годині ночі п’яних дівчат-підлітків, я витягала дітей з бійок. Я говорила батькам, що вони так сильно перегнули палицю, що їх дитина стояла на краю даху, готова стрибнути.

Я втішала дитину, коли її мати наклала на себе руки і вона знайшла її тіло. Я вчила дітей, як встановлювати межі між ними і батьками. Я слухала, коли мої власні діти розповідають мені, як я можу стати кращою.

Отже, ось мій перелік “не можна” у вихованні дітей:

1. Не будьте батьком-звіром. Не вимагайте, щоб вони робили те, що не хочуть. Якщо вам подобається скрипка, це не означає, що вона подобається вашій дитині. Спочатку вони будуть ненавидіти її, а потім і вас… Тому починайте підшукувати психолога, якщо вже робите це.
2. Не тисніть на них з навчанням. Нехай самі знайдуть те, що їм подобається, і зосередяться на цьому. Пам’ятайте, що не кожна дитина має стає менеджером, зараз цінуються і професії робітників.
3. Не їдьте від дітей надовго і не залишайте їх самих. Я не кажу про вихідні, коли вони залишаються з бабусями і дідусями. Я веду мову про довгі від’їзди, які діти запам’ятовують надовго. І сердяться на це.
4. Не читайте дітям лекції про шкоду спиртного, якщо самі випиваєте щовечора.
5. Не кажіть своїм дітям, щоб вони не пробували наркотиків. Вони будуть це робити. Ви не зможете їх зупинити. Замість цього розкажіть їм про наслідки.
6. Скажіть їм, щоб вони займалися сексом, коли будуть готові, коли закохаються. Дайте їм самим прийняти рішення, засноване на їх почуттях і самопізнанні.
7. Навчіть їх сміятися над собою частіше, ніж над іншими.
8. Навчіть їх самосвідомості. Але не егоїзму.
9. Не переживайте про вчителя 2-го класу. Десять років після того ви не згадаєте його імені.
10. Допоможіть дитині зрозуміти, що їй подобається і вибудувати навколо цього свої інтереси і спільну діяльність.
11. Попросіть їх спробувати щось 10 разів, перш ніж вони вирішать, що вони ненавидять це.
12. Попросіть їх почекати шість місяців, перш ніж відмовитися від інструменту, на якому вони грають. Якщо вони далі ненавидять його, то нехай він зникне. Мій син сказав, що хоче відмовитися від гітари. Ми чекали 6 місяців і тепер він продовжує грати, адже полюбив це.
13. Уміння співпереживати буде краще сприяти їх подальшому соціальному розвитку, ніж вивчені уроки.
14. Скажіть їм, що вам подобається їх виховувати, часто і завжди. Не змушуйте їх відчувати себе винними в тому, що вони народилися. Це було ваше рішення, а не їхнє.
15. Не відправляйте їх до приватної школи, якщо будете потім звинувачувати їх в зайвих витратах. Знову ж таки, це було ваше рішення.
16. Не кажіть їм, що вам потрібен «час на себе». Знайдіть час на себе, не ображаючи їх.
17. Відповідайте на кожне запитання якомога чесніше. Діти пам’ятають брехню.
18. Не переживайте через них. Нехай вони живуть в своїх умовах.
19. Працюйте. Особливо, якщо ви жінка. Покажіть своїм дітям, що ви здатні й можете заробляти свої гроші. Якщо ви не працюєте, скажіть їм, що ви звикли працювати і будете працювати знову. Поясніть, що ваш час вдома з ними – це теж ваша робота.
20. Кількість часу, проведена з ними, більш важлива, ніж якість. Вони не пам’ятають «особливого» часу. Вони просто пам’ятають час. Будьте поруч з ними.
21. Скажіть їм, що ви їх любите, навіть коли вам не подобається їхня поведінка.
22. Говорити ні – добре, коли вони збираються захистити себе від самого себе.
23. Не хвилюйтеся про психічне здоров’я. Нагадайте їм, що в світі немає проблеми, яка не може бути вирішена і що все проходить. Сьогоднішні плітки завтра забудуться. Погладьте їх по волоссю, розкажіть їм історії про те, коли вони були маленькими і як вони люблені, розкажіть їм про те, коли ви були вагітні ними. Нагадайте їм, що їх хочуть і люблять і що вони все переживуть.
24. Вивчайте їх мову, входьте в їх світ, і їм сподобається вам все це розповідати.
25. Смійтеся над собою і робіть це часто.
26. Вибачайтеся, коли помилилися.. Для них це важливо. Це також навчить їх, як вибачатися перед іншими.
27. Не кажіть своїм дітям, що вони вам щось винні, тому що ви їх годуєте і одягаєте. Якщо ви це робите, ви повний ідіот. Ви взагалі себе не поважаєте!
28.Якщо ваша дитина ненавидить вас, ви самі винні. Розберіться з причиною якомога швидше.
29. Не применшуйте їхніх почуттів. Ігнорування почуттів – це форма жорстокого поводження з дітьми. Якщо вони засмучені, спершу підтвердіть це, потім дайте відповідь.
Всі ці висновки я зробила зі свого спілкування з дітьми. Своїми і тими, хто приходив до мене, намагаючись знайти вирішення своїх проблем”.

Прислухайтеся до Кейт, і можливо, ви станете кращими батьками для ваших дітей!

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

29 кроків до того, щоб не стати жахливим татом чи мамою