facebook

Можете залишитися без пенсії, якщо є борги з комуналки. Що потрібно знати

В Україні з 9 травня змінилися правила блокування банківських рахунків за комунальні борги


Можете залишитися без пенсії, якщо є борги з комуналки. Що потрібно знати
У квітні 2023 року Верховною Радою України було ухвалено закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану”. Саме з цієї причини українські банки відновили блокування карткових рахунків клієнтів, навіть незважаючи на військовий стан, на вимогу державних виконавців. Під загрозою опинились навіть пенсії українців.

Так стало відомо, що в Україні банки в окремих випадках почали блокувати за борги пенсійні рахунки своїх клієнтів. Про це повідомляє спеціалізований портал ” На пенсії ” із посиланням на прес-службу одного з українських банків.

При цьому, якщо раніше тільки ті боржники, які не сплатили щонайменше 100 тис. грн, могли залишитися без доступу до своїх рахунків, то тепер це торкнеться навіть тих, кому потрібно заплатити в районі 200 грн.

Як кажуть експерти, процедура така – виконавець судового рішення звертається до банку та фінансова установа зобов’язана заарештувати рахунки свого клієнта за борги.

За законом за будь-який борг (найчастіше йдеться про комунальні борги, борги за аліментами, штрафами), незважаючи на суму (навіть якщо це 200 грн), весь банківський рахунок можуть заарештувати. Для цього той, кому винен клієнт банку, звертається до суду, суд виносить рішення та починається виконавче провадження.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проте, за нещодавно оновленими правилами виконавець має зняти арешт на суму у розмірі 13,4 тисяч грн (для поточних витрат боржника) зі звичайного рахунку, якщо його заарештовано.

При цьому важливо знати, що законодавство забороняє під час воєнного стану заарештовувати пенсійні рахунки. Тому, кажуть експерти, арешт пенсійних рахунків за борги може статися лише помилково.

Нагадаємо, постанову, якою скасовувалося блокування рахунків українців за борги, уряд ухвалив у березні минулого року.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Можете залишитися без пенсії, якщо є борги з комуналки. Що потрібно знати