facebook

Щоб не залишитись без пенсії: в ПФУ звернулися з дуже важливою заявою – скоріше укладайте договори

Українцям нагадали, як самостійно подбати про свою пенсію


Для виходу на заслужений відпочинок українцям потрібно виконати низку умов, інакше у 60 років виплати оформити не вийде. Зокрема, у 2023 році потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу. У ПФУ дали пораду як можна забезпечити собі пенсію.

Йдеться про добровільне пенсійне страхування. В Україні наприкінці 2022 року було затверджено закон, згідно з яким спрощено механізм добровільної участі громадян у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Тепер не треба зв’язуватись із паперовою тяганиною, відвідувати державні установи. Добровільну участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні можуть брати як зареєстровані, так і незареєстровані громадяни віком від 16 років.

Також передбачено можливість сплати внесків на користь третіх осіб. Умовами добровільної участі є:

наявність інформації про таких осіб у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;
Таким особам не призначено пенсію у солідарній системі.
Для того, щоб добровільно вносити внески, потрібно скласти договір із Пенсійним фондом. Платити внесок можна як за себе, так і за когось іншого. Наприклад, якщо без роботи залишився хтось із батьків і щоб не переривався страховий стаж, син чи дочка можуть сплачувати за нього внесок.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зручна така співпраця тим, що людина сама вирішує, як довго вона платитиме добровільний внесок і в якому розмірі.

Якщо ви хочете, щоб йшов страховий стаж, тоді платите 1474 грн., тобто розмір ЄСВ від мінімальної зарплати.

Сплачені внески автоматично публікуються після надходження грошей на рахунок Фонду. Ви не подаєте звіти, якщо сплачуєте ці внески.

Повідомлення про оплату надійде до особистого кабінету застрахованої особи на користь якої було сплачено внески. Він доступний на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Суму буде зараховано на місяць, у який надійшли гроші на рахунок ПФУ. Цей місяць буде включено до страхового стажу.

За нього буде враховано заробітну плату для незастрахованих осіб, а для застрахованих – збільшено розмір зарплати для обчислення пенсії.

Тобто вигідно сплачувати добровільний внесок і тим, хто має офіційну роботу. Тим самим ви підвищуєте свою зарплату, а це означає, що в майбутньому пенсія буде більшою.

Наприклад, заплативши 2000 грн добровільного внеску до ПФУ при обчисленні пенсії вважатимуть, що зарплата 9000 грн.

Якщо навіть вносити 100 грн., то людина підвищить на 455 грн. свій розмір заробітної плати. Якщо з урахуванням сплаченого податку роботодавцем та добровільного внеску зарплата перевищить максимальну величину за місяць, тоді частину грошей перенесуть у наступний.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Щоб не залишитись без пенсії: в ПФУ звернулися з дуже важливою заявою – скоріше укладайте договори