facebook

Жорсткі правила мобілізації: як каратимуть чоловіків за порушення правил військового обліку

Із початком повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Український Уряд вживає заходи, аби якомога більше здорових та придатних до служби чоловіків потрапили у військкомат. Для цього не лише масово вручають повістки, а й намагаються “виловити” таких чоловіків у інших місцях. Наприклад, при спробі влаштуватися на роботу, вступити у ВНЗ тощо.

Зокрема, тепер якщо особа влаштується на роботу без попереднього становлення на військовий облік, то отримає штраф у розмірі від 5100 до 8500 гривень. Це саме стосується й потенційних студентів, адже з початком мобілізації значно зросла кількість бажаючих навчатися і це далеко не 17-річні юнаки.

Який документ потрібно мати?

Для того, щоб влаштуватись на роботу або вступити в ВНЗ разом зі стандартним пакетом паперів тепер потрібно пред’явити ще один з цих документів:

Посвідчення про приписку для призовника. Військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного для осіб з таким статусом. Тобто це чоловіки у віці від 18 до 60 років, які не мають причин (хвороби, інвалідність, троє дітей тощо), щоб не служити. Військовий квиток для резервістів.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З червня повістки мають право вручати абсолютно всім, навіть якщо особа пред’явить “білий квиток”, або довідку, що вона знята з воєнного обліку.

Всім без винятку видаватимуть запрошення у військкомат з адресою та часом коли там потрібно опинитися. Далі буде ретельний медогляд, за результатами якого комісія визначить, чи дійсно особа не придатна, чи все-таки обмежено придатна, але виконувати деякі обов’язки може.

Тобто з 1 червня обмежено придатні до служби у воєнний час також можуть служити. А особливо, якщо виявиться, що вони здорові, і свій “білий квиток” отримали неналежним чином. Медичні комісії при військкоматах вже під’єдналися до єдиної медичної електронної системи, щоби бачити всю історію хвороби мобілізованого.

Військовозобов’язані, які порушують правила військового обліку притягуються до відповідальності згідно з статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про це повідомляє «Юридична сотня».

Адміністративна відповідальність настає, коли громадянин не виконав свої зобов’язання, що визначені порядком ведення військового обліку, зокрема в додатку № 2, наприклад:

не з’явився за викликом до військкомату (далі – ТЦК та СП) без поважних причин. Йдеться про виклик для уточнення облікових даних, проходження медкомісії;
не повідомив ТЦК та СП про зміну місця проживання чи облікових даних тощо.
У разі такого порушення під час особливого періоду, який включає воєнний стан, військовозобов’язані повинні сплатити адміністративний штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 гривень). Рішення про накладання штрафу приймає керівник ТЦК та СП.

Неявку до ТЦК та СП після належного отримання повістки про мобілізацію кваліфікуватимуть як ухилення від мобілізації, що тягне за собою кримінальну відповідальність відповідно до статті 336 Кримінального кодексу і позбавлення волі від 3 до 5 років.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Жорсткі правила мобілізації: як каратимуть чоловіків за порушення правил військового обліку