facebook

Скасування відстрочки при мобілізації для всіх, у кого родичі з інвалідністю: адвокат детально розповів, що зміниться

Кому можуть відмовити у відстроченні від призову до ЗСУ


В Україні внесли зміни до правил надання відстрочки для громадян, які мають рідних з інвалідністю
Верховна Рада розширила список мобілізації, посиливши правила про надання відстрочки від призову військовозобов’язаним. Так, зміни було внесено до 11-го абзацу частини першої ст. 23 закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Документ опубліковано на сайті парламенту.

У цій статті наводяться підстави для відстрочення від мобілізації відповідно до поточної редакції. Відповідно до 11 абзацу, відстрочення надається особам, чиє подружжя, один з батьків або батьки подружжя мають інвалідність I або II групи.

Однак під час другого читання було внесено виправлення, яке доповнило цей абзац фразою “за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, які зобов’язані відповідно до закону їх утримувати”.

Таким чином, відстрочку можна отримати лише у випадку, якщо у сім’ї військовозобов’язаного відсутні інші працездатні особи, які зобов’язані законом утримувати інваліда.

Адвокат Володимир Кишения розповів у своєму TikTok, що зміниться для громадян після зміни у законопроекті. Він запевнив, що відстрочення для тих, у кого родичі мають інвалідність 1 та 2 групи, ніхто не скасовував, а внесені нововведення можуть трактуватися по-різному.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Якщо цей закон набирає чинності, то військовослужбовець, який має матір чи батька з інвалідністю 1 або 2 групи, але мають інші діти, які мають можливість надавати допомогу, він може відразу писати рапорт про звільнення з ЗСУ”, – каже юрист.

Водночас адвокат наголосив, що військовозобов’язаним, які мають родичі з 3 групою інвалідності, можуть дійсно відмовити у відстрочці.

Такий варіант можливий, якщо члени сім’ї мають інших родичів, здатних надавати їм допомогу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Скасування відстрочки при мобілізації для всіх, у кого родичі з інвалідністю: адвокат детально розповів, що зміниться