facebook

“Пенсія з наступного року не буде нараховуватися цим категоріям українців”: експерти про проблему літніх людей

В Україні пенсійний вік настає у 60 років. Проте, далеко не всі громадяни можуть вийти у 60 на заслужений відпочинок, адже не всім вистачає страхового стажу. Тому багато українців не зможуть вийти на пенсію в 60 вже наступного року.

 

Як інформує “biz.today.ua”, для виходу на пенсію у 60 цьогоріч вистачить 30 років. 2024 року, щоб вийти на пенсію в 60, потрібно буде вже 31 рік стажу, а з 2028 року знадобиться щонайменше 35 років. Тобто, багато українців, які до наступного року не встигнуть накопичити 31 рік страхового стажу, вже не зможуть вийти на пенсію у 60 років.

Втім, громадяни також зможуть виходити на пенсію і з меншим стажем. Однак їм дадуть таку можливість не в 60, а у 63 та у 65 років. Нинішнього року 65-річні українці можуть вийти на пенсію, маючи стаж від 15 до 20 років. А у 2028 році – зі стажем від 15 до 25 років. У будь-якому випадку потрібно мати не менше 15 років страхового стажу, щоби претендувати хоча б на мінімальну пенсію із 65 років.

Тим же, хто не має і 15 років стажу, пенсію не дадуть. Натомість вони можуть лише розраховувати на виплату державної соціальної допомоги. Розмір цієї допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом (ПМ) для людей, які втратили працездатність (зараз це 2093 грн) та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо, наприклад, у сім’ї середньомісячний дохід на одну особу становить 2000 грн, то пенсіонеру, який ним не став, доплачуватимуть соцдопомогу у розмірі 93 грн. Та й то – лише 6 місяців, адже перегляд цієї допомоги роблять кожні півроку з урахуванням можливих змін у фінансовому та майновому стані сім’ї.

Загалом, максимальний розмір такої допомоги у розмірі 2093 грн може отримувати лише людина старше 65 років, яка самотньо проживає і не має жодного іншого доходу. Отже, краще все ж таки працювати в молодості хоч десь, причому працювати офіційно (з виплатою всіх податків та ЄСВ), щоби потім у старості мати право на повноцінну пенсію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Пенсія з наступного року не буде нараховуватися цим категоріям українців”: експерти про проблему літніх людей