facebook

Як раніше вже не буде: з 1 вересня в Україні набувають чинності глобальні зміни

Українцям розповіли, до чого готуватися

Як розповіли українцям, що у Міністерстві соціальної політики роз’яснили щодо змін у правилах виплат для ВПО, які отримують допомогу зараз та проживають в Україні. Інформація про це з’явилася на офіційному порталі Києва.


Отже, у даному матеріалі йдеться, що з 1 серпня автоматично продовжено виплати ще на шість місяців для внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз та проживають в Україні. Проте з 1 вересня допомога триває лише для тих громадян, чиє майнове становище потребує такої підтримки. Такі рішення викладено у постанові Уряду “Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб” від 11 липня 2023 року.

Цього року із державного бюджету внутрішньо переміщеним особам виплатять 57 млрд гривень матеріальної допомоги. Нині відбувається фінансування виплат понад 2,6 млн. людина.

Завдяки ухвалі внутрішньо переміщені особи, у яких народилися діти після переміщення, зможуть отримувати виплати. Це врегулює проблему, що виникає з отриманням допомоги на дітей, які народилися у вимушених переселенців після переїзду.

Крім того, тепер особа зможе дистанційно відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи без особистого звернення до органів соціального захисту населення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Міністерство соціальної політики звертає увагу, що нові критерії для отримання допомоги не впливають на отриману допомогу до 1 серпня 2023 року.

Для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звертаються за отриманням допомоги після цієї дати, виплати призначаються на сім’ю строком на шість місяців і виплачуватимуться щомісяця одному з членів сім’ї з розрахунку на кожного:

для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн;
для інших осіб – 2 тис. Грн.
Для таких сімей допомога може бути призначена сім’ї ще на один шестимісячний період, якщо у сім’ї є:

діти із інвалідністю;
люди, які доглядають обличчя з інвалідністю;
люди пенсійного віку;
які мають трьох і більше дітей віком до 18 років;
неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника;
якщо сукупний дохід одного члена сім’ї вбирається у 4 прожиткових мінімумів.
Для продовження виплат жодних додаткових дій не слід здійснювати, виплати продовжуватимуться автоматично.

Крім того, за рішенням Уряду, з 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чиє майнове становище потребує такої підтримки, проте не продовжується для громадян, чиї майнові статки дозволяють здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. Тобто з 1 вересня 2023 року виплату буде припинено тим ВПО, які з моменту прийняття цієї Постанови:

придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;
придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, одержаного за рахунок державного або місцевого бюджету);
мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн.;
придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних чи освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн.;
мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж на тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або окуповані, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.
Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, громадянина буде про це повідомлено. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соціального захисту або, можливо, надати документи, що підтверджують це, і продовжувати отримувати виплати.

У той же час, за рішенням Уряду виплати не будуть продовжуватись особам, які:

перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально;
повернулися у занедбане місце проживання.
Крім того, виплати не продовжуватимуться особам, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджених за колабораціонізм.

Допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців до звернення член сім’ї здійснив суттєві витрати або сплатив послуги на суму від 100 тис. грн одним платежем.

Нагадаємо, щоб зареєструвати місце проживання у Києві, внутрішньо переміщеній особі слід звернутися до районного ЦНАП за місцем фактичного проживання. Також це можна зробити через програму Дія у смартфоні. Звертаючись до ЦНАП, потрібно буде надати паспорт із реєстрацією місця проживання, витяг про реєстрацію місця проживання або інший документ, що підтверджує переміщення особи з окупованої території або зони ведення бойових дій.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як раніше вже не буде: з 1 вересня в Україні набувають чинності глобальні зміни