facebook

Повістки видадуть масовоцим українцям прямо на вулицях, мобілізація в Україні наростає”

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року. Україна проводить контрнаступ на півдні та сході, потрібні свіжі поповнення особового складу та налагодження забезпечення, тому мобілізація не зупиняється. Скільки ще триватиме мобілізація та кого призивають зараз в Україні, цікавить військовозобов’язаних, адже невдовзі розпочинається третій місяць літа, що у багатьох здатне викликати думки про можливі нововведення або циклічність.

Як інформує “НВ”, воєнний стан та загальна мобілізація продовжені в Україні до 18 серпня 2023 року. Це означає, що всі ресурси мають бути направлені на захист Батьківщини, а відповідні військові органи здійснюють постійний набір особового складу до підрозділів, які захищають Україну.

Працівники територіальних центрів комплектування пояснюють, що видають повістки усім чоловікам для оцінки стану мобілізаційного резерву, проте мобілізують не всіх підряд. Вручення повістки ― це не означає негайну мобілізацію ― людину перевіряють на наявність відстрочки та оцінюють придатність до виконання завдань на службі.

Скільки триватиме мобілізація в Україні та видаватимуть повістки

ОЦІНІТЬ

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Даруємо феєричний бонус до 10000₴ та 300FS
Favbet

Скільки коштують зубні імплантати у 2023 році (перевірте ціни)
Пошукова Реклама

Новий Nissan X-Trail з e-POWER
Nissan
За законом вони можуть продовжуватися не більше як на 90 днів щоразу. Якщо є необхідність, Верховна Рада знову затвердить законопроекти про продовження воєнного стану та загальної мобілізації в Україні.

Україна проводить контрнаступ та деокупацію тимчасово окупованих Росією територій, тому постійно необхідно відновлювати втрати серед особового складу та доукомплектовувати також підрозділ в тилу для постачання, ремонту та інших функцій.

Якщо загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжать з 19 серпня 2023 року, то вона може тривати ще 90 днів до 17 листопада 2023 року.

Хто отримує повістки на вулицях адресно і на роботі

Як повідомив речник обласного Полтавського ТЦК Роман Істомін, чоловіки, зокрема ВПО, після зміни місця проживання не стають на військовий облік в ТЦК і не повідомляють облікові дані.

«Можуть бути і об’єктивні підстави, це ВПО, в яких не було можливості там знятися з військового обліку і тут стати. Але багато громадян, які переїхали умовно в Київ, там вони живуть, працюють і за місцем проживання ми не знаходимо цю людину. Тому як метод оповіщення військовозобов’язаних, розпочалися вручення у людних місцях. Це у рамках закону», ― пояснив він.

Як пояснив Leopolis керівник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олександр Тіщенко

«Добровільно до військкоматів приходить десь близько 20% (половина з яких контрактники) від планового завдання, яке ми маємо виконати. Якщо не буде цих розшуків, доправлення для уточнення даних, то мобілізація може бути під загрозою. Прихід до ТЦК — це не автоматична відправка до війська. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд. І ті, хто мають законні підстави, по стану здоров’я або інших причин не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії», ― каже він.

Таким чином, повістку на вулиці можуть отримати будь-хто з чоловіків від 18 до 60 років:

чоловіки від 18 до 60 років з правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК;

виключені з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років;

чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;

зняті з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років;

чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та важкими хворобами;

чоловіки від 18 до 60 років, які не мають підстав для відстрочки;

чоловіки від 18 до 60 років, яких було засуджено до тяжкого злочину.

В ТЦК підтверджують або анулюють право на відстрочку від мобілізації, відповідно до документів, які можуть представити чоловіки щодо свого права на відстрочку або виключення з обліку.

Кого мобілізують в Україні і кого відправляють на фронт

Речник полтавського ТЦК наголосив, що мобілізації підлягають всі чоловіки. Призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу.

«Для розуміння, не лише ТЦК цим займаються. Мобілізація ― це загальнодержавний захід, всеукраїнський. Тому називається загальна: підлягають всі військовозобов’язані. Якщо особа служила, тоді (її ― Ред.) скеровують до пункту постійної дислокації військової частини. Там упродовж 3−4 тижнів проходить бойове злагодження. Натомість усіх, хто не служили, ми скеровуємо до навчальних центрів», ― пояснив принципи мобілізації голова Львівського ТЦК.

Він підкреслив, що зараз у Сили оборони Україні потрібні усі спеціальності, які є.

«Потреби є у всіх військових спеціальностях — це піхота, танкісти, артилеристи, льотчики, а також десантники. Кожен навчальний центр має свою специфіку. В залежності від фаху, скеровуємо людей до відповідних навчальних центрів», ― пояснює він.

Начальник харківського обласного ТЦК Володимир Аррап підкреслив в інтерв’ю ArmyInform, що обов’язок захищати Україну передбачений Конституцією й працівники ТЦК примусово мобілізують усіх чоловіків, незалежно від їх бажання.

«Щодо спеціалістів… у Збройних силах виникають потреби у комплектуванні різними спеціальностями», ― повідомив Володимир Арап.

Таким чином, в Україні мобілізують таких чоловіків:

придатних та обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років, якщо вони мають, чи не мають військового досвіду;

придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони вже проходили строкову службу й проходять військову службу в запасі або резерві;

призовників від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу ― на контракт із ЗСУ;

знятих та виключених з військового обліку чоловіків, визнаних придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, якщо вони не скористалися правом на відстрочку або якщо вони не засуджені за тяжкий злочин.

Виключені з військового обліку за рішенням ВЛК про непридатність можуть отримувати повістки про уточнення даних і для проходження ВЛК. Під час уточнення даних, як всі категорії, хто має відстрочку, вони мають продемонструвати відповідні документи, які підтверджують висновок ВЛК та виключення з обліку. Обстеження можуть направити проходити при ТЦК або у вищій за рангом комісії. В такому випадку, вона може змінити рішення про непридатність до військової служби.

«Людина проходить ВЛК при шпиталях — тобто це вищі за рангом комісії, щоб визначити ступінь його придатності. Якщо рішення лікарів щодо цієї конкретної людини змінюється, ми ставимо його або її на облік і призиваємо», ― пояснив начальник ТЦК процес мобілізації виключених з обліку.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Повістки видадуть масовоцим українцям прямо на вулицях, мобілізація в Україні наростає”