facebook

Загальна мобілізація: Розпочалася масова видача “загальних” повісток, що відбувається

ТЦК почали видавати “масові повістки”.

До 15 листопада 2023 року як мінімум триватиме воєнний стан та загальна мобілізація. До цього терміну точно продовжуватиметься вручення повісток. Однак у деяких територіальних центрах комплектування (ТЦК) почали оголошувати “масові повістки”, пише Телеграф.

У низці регіонів України військкоми оголосили масову явку громадян у ТЦК, але з оповіщеннями не все гаразд із юридичного боку.

Зокрема, 19 червня Оболонський районний ТЦК у Києві видав наказ про те, що всі військовозобов’язані району, навіть ті, які не отримали персональні повістки, мають з’явитись у 10-денний термін.

Також наказ про загальну явку публічно оголошували й у Івано-Франківську. Про обов’язок усім громадянам віком від 18 до 59 років, які перебувають на військовому обліку з’явитися до військкомату, оголошували й у Чернігівському обласному ТЦК.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Пресофіцер Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо повідомив, що мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року і такі накази нагадують громадянам призовного віку про неї. Це просто додаткове сповіщення громадян у зв’язку із продовженням загальної мобілізації.

В українському законодавстві прописано, що під час мобілізації громадяни мають з’явитися до ТЦК чи збірних пунктів у строки, зазначені у мобілізаційних розпорядженнях чи повістках.

Але загальне оповіщення не є ні тим, ні іншим. Проте юристи зазначають, що персонального виклику ніхто не забороняв.

Якщо йдеться про виклик конкретної людини, тоді цьому має слідувати мобілізаційне розпорядження, в якому зазначена причина. Наприклад, повістка вручається для уточнення облікових даних, проходження медогляду або мобілізації.

Загальне оповіщення не створює правових зобов’язань та наслідків. Тобто для юридичних наслідків для конкретної людини потрібна причина, наприклад, неявка до ТЦК по повістці.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Загальна мобілізація: Розпочалася масова видача “загальних” повісток, що відбувається