facebook

“Мобілізація в Україні набирає обертів стрімко, восени повістки видадуть цим чоловікам на вулиці й прямо за адресою”

Воєнний стан та загальна мобілізація тривають в Україні з 24 лютого 2022 року. Всіх чоловіків від 18 до 60 років вважають військовозобов’язаними і можуть мобілізувати. Мобілізація проходить після вручення повістки до ТЦК.

Як інформує “НВ”, загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Мобілізація відбувається відповідно до секретних мобілізаційних планів, які визначають, скільки людей треба призвати. За мобілізаційними планами в територіальних центрах комплектування начальник віддає наказ і уповноважені працівники здійснюють оповіщення чоловіків через вручення повісток.

Повістку не можна оскаржити в суді, проте, вона має бути вручена належним чином та уповноваженою на це особою. Затримувати чоловіків силою, привозити в ТЦК або проводити обшук, щоб отримати документи ― незаконно.

Які види повісток вручають з осені 2023

Після початку повномасштабного вторгнення в Україні двічі забороняли проводити призов на строкову службу в 2022 році, а потім восени в закон України Про військовий обов’язок і військову службу додали статтю 18−1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Таким чином, чоловіки, яких вважають призовниками не можуть проходити службу за призовом до кінця війни або закінчення воєнного стану.

Призовниками вважаються чоловіки від 18 до 27 років, призов відбувається у мирний час навесні та восени. Верховна Рада прийняла законопроект про зміни в Закон, які скорочують призовний вік до 25 років, проте Президент України його досі не підписав.

Тому, наприкінці літа та з осені на вулицях та адресно вручають три види повісток:

для уточнення даних;

на проходження ВЛК;

мобілізаційне розпорядження.

Чоловікам не можна відразу вручати повістку для проходження ВЛК, оскільки процедура уточнення даних передбачає надання документів на відстрочку від мобілізації, якщо вони є.

Водночас, проходження ВЛК в визначення придатності до військової служби означає, що чоловік вже добровільно почав процес мобілізації, незважаючи на відстрочку.

Кому вручають повістки восени 2023

Як розповіла речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видаватися двом категоріям чоловіків.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

Після уточнення даних чоловіків, які раніше не були в ТЦК та ВПО направлять на медичний огляд на ВЛК, де буде встановлено ступінь придатності до військової служби.

«Це випадок, коли викликають для проходження медкомісії — для того аби визначити ступінь придатності до військової служби», — пояснила речниця ТЦК.

Мобілізувати в Україні чоловіків можна після того, як ВЛК визначить їх придатними до військової служби.

Хто може вручати повістки і в яких місцях

Постанова КМУ № 1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки. Постановою № 1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов’язаним, а саме: вручення повісток під їх особистий підпис за місцем проживання (пункт 32 постанови). Законодавством не заборонено і не дозволено вручати повістки на вулицях та публічних місцях, тому уповноважені особи вручають їх також на вулицях, ТРЦ та інших людних місцях.

Законодавством не встановлено місце, в якому можуть вручити повістку. Як пояснила NV Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Вручати їх можуть уповноважені особи. Вручати повістки можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

Перед перевіркою документів українці мають право попросити показати уповноважених осіб документи ― службові посвідчення, наказ чи розпорядження голови ТЦК на вручення повісток. В наказі мають бути вказані прізвища осіб, які вручають повістку. Військові мають право перевіряти документи, якщо мають наказ коменданта зі своїми прізвищами. Вручати повістку можуть тільки представники ТЦК. Звичайні військові, нацполіція, Нацгвардія та інші Сили оборони не уповноважені на це.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація в Україні набирає обертів стрімко, восени повістки видадуть цим чоловікам на вулиці й прямо за адресою”