facebook

Шість змін на шкірі можуть вказати на зараження Омікроном – лікарі

Протягом усієї пандемії люди, що заразилися COVID-19, страждали від кашлю, високої температури, втрати нюху тощо. Штам Омікрон, який вийшов на перший план наприкінці 2021 року, змінив звичну симптоматику – тепер про інфікування можна дізнатися навіть за шкірними ознаками.

Шість змін на шкірі можуть вказати на зараження Омікроном – лікарі

Дані британських і американських медиків дають підстави говорити про шість проявів: блідість шкіри, кропив’янку, пітницю, “коронавірусні пальці”, сухість губ і шкіри. OBOZREVATEL пропонує детальніше розібратися зі всім списком.

1. Знебарвлена шкіра
Якщо ви помітили, що у вас бліда, сіра або синя шкіра, це може бути ознакою Омікрону. На сайті Центру з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) заявили, що це рідкісне ускладнення у серйозних випадках COVID-19, яке спричинене низьким рівнем кисню в крові.

CDC рекомендує негайно звернутися за допомогою, якщо зі зміною кольору шкіри є також проблеми з диханням, постійний біль або тиск у грудях, безсоння, сплутаність свідомості.

2. Кропивниця
Попередні дані з програми ZOE Symptom Tracker, яка збирає дані про коронавірус у британців, показують, що люди з COVID-19 також страждають від шкірного висипу. Інформацію зі свіжого звіту в програмі опублікував Mirror.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Є два різні види висипань, зареєстровані британцями з позитивним результатом тесту. Перший більше схожий на кропив’янку, що з’являється раптово. Вона також може викликати сильне свербіння і з’являється на долонях і ступнях.

3. Пітниця
Другий вид висипу більше схожий на пітницю, яка з’являється по всьому тілу, хоча частіше зустрічається на ліктях, колінах та тильній стороні кистей та стоп. Цей висип теж викликає свербіння і проявляється почернвонінням шкіри.

4. Висип на пальцях ніг
Омікрон також може проявлятися у вигляді червоних запалених пальців ніг, іноді з висипом. “Коронавірусні пальці”, про які стало відомо ще у 2019 році, можуть проявлятися болем та свербінням, пухирями та набряками. Уражені пальці ніг можуть стати червоними або фіолетовими. У деяких пацієнтів також з’являлися болючі ґулі або гній.

Коронавірус може проявитися різними видами висипу.

5. Потріскані губи
Багато людей, які підхопили Омікрон, розповіли, що губи можуть стати холодними або потрісканими.

Експерти Британської асоціації дерматологів створили окремий сайт CovidSkinSigns, де публікують фото можливих симптомів коронавірусу на шкірі. Вони відзначили: “Губи можуть боліти, ставати сухими і лущитися в міру одужання. Також може виникати біль у роті”.

6. Суха шкіра
Також, за даними сайту CovidSkinSigns, багато пацієнтів повідомили, що страждають на екзему на шиї та грудях. Цей висип з’являється на шиї і на передній частині грудей у місцях, схильних до впливу сонячних променів. Зазвичай висип рожевий і дуже свербить.

Найбільш ранні симптоми штаму коронавірусу Омікрон:
першіння у горлі;

біль у попереку;

закладеність носа;

головний біль;

втома;

чхання;

нічна пітливість та ломота в тілі.

За наявності симптомів на шкірі краще зробити тест на коронавірус.

Раніше директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебрейєсус підкреслив, що пандемії COVID-19 ще не кінець і надалі не виключено, що у світі з’являться нові штами цього вірусу.

Крім того, виконавчий директор ВООЗ із надзвичайних ситуацій Майк Райан заявив, що підвищена трансмісивність штаму Омікрон, ймовірно, спровокує зростання захворюваності. І особливо це може спостерігатися у країнах, де вакциновано найменшу кількість людей.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко 31 січня заявив, що протягом трьох тижнів захворюваність на COVID-19 в Україні зросла в сім разів. За його словами, стрімке погіршення епідеміологічної ситуації пов’язане із поширенням штаму Омікрон.

Як повідомляв OBOZREVATEL, у нещеплених дорослих ризик госпіталізації з коронавірусом, спричиненим штамом Омікрон, у рази вищий, ніж у повністю вакцинованих людей. При цьому бустерна та додаткова дози також значно підвищують захист.

Доктор медичних наук, професор Володимир Широбоков спрогнозував, що поява нового штаму COVID-19 Омікрон віщує закінчення пандемії коронавірусу. За його словами, наступний варіант вірусу буде ще менш агресивним.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Шість змін на шкірі можуть вказати на зараження Омікроном – лікарі