facebook

“Ці 7 груп українців буде призвано незабаром, через цю помилку можна втратити відстрочку”: чи посилиться мобілізація в Україні жорстко

В Україні триває загальна мобілізація. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Як інформує “zn,ua”, за законом, деякі категорії чоловіків мають право на відстрочку від мобілізації. До них відносяться і студенти денної та дуальної форми навчання.

Адвокати Ірина і Владислав Леонови пояснили, які документи треба подати студенту, щоб отримати відстрочку. Без них можна втрапити у справжню халепу.

За їх словами, до ТЦК необхідно подати:
заяву про надання відстрочки;

документи, які підтверджують навчання (копія наказу про зарахування або витяг з наказу про зарахування та довідка форми Ф-20);

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

копію паспорту;

копію ІПН;

копію військово-облікового документу.

Юристи радять направити документи поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Потім, після того, як ТЦК отримає лист, прийти особисто до ТЦК.

Нагадаємо, чи мають право на відстрочку чоловіки, які навчаються в іноземних закладах освіти дистанційно. Іноземні заклади освіти не ведуть військовий облік студентів та не зобов’язані дотримуватися українського законодавства.

Як інформує “НВ”, пресофіцер Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін повідомив, що коли немає гострої необхідності комплектувати підрозділи на передовій, мобілізують до тилових частини та частин забезпечення. Туди можуть відправлятися служити обмежено придатні військові. Тобто, військовозобов’язані, яких ВЛК визнає обмежено придатними під час воєнного стану та непридатними у мирний час, також підлягають мобілізації.

Мобілізація ― кого призивають з 1 вересня

Під час воєнного стану мобілізації підлягають усі військовозобов’язані, проте вони мають військово-облікову спеціальність, якщо вже проходили службу або їх професія визначається за таблицею до наближених ВОС, тому в ТЦК а потім під час навчання, мобілізованого призначають за цими характеристиками. Проте, під час воєнного стану, у разі необхідності та при дефіциті певних спеціальностей, при мобілізації можуть не звертати увагу на ВОС.

Як розповіла речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видаватися двом категоріям чоловіків. Чоловіки, які переїхали до іншої адміністративної одиниці по роботі та ВПО часто не стають на військовий облік в ТЦК за новим місцем проживання.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

Усі ТЦК отримують інструкції щодо мобілізаційних планів та доукомплектування відповідних підрозділів необхідними спеціалістами. Начальник Харківського обласного територіального центру комплектування Володимир Арап в інтерв’ю ArmyInform, що обов’язок захищати Україну передбачений Конституцією й працівники ТЦК примусово мобілізують усіх чоловіків, незалежно від їхнього бажання.

У випадку мобілізації обмежено придатних не направляють у штормові підрозділи і вони не виконують обов’язки, заборона на яких вказана в їх заключенню ВЛК. Коли чоловік отримує статус «обмежено придатний» після ВЛК, то в заключенні ВЛК вказують, де заборонено служити цьому конкретному чоловіку та які обов’язки він не може виконувати.

Таким чином, в Україні мобілізують такі категорії військовозобов’язаних:

1) придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років, якщо вони мають чи не мають військового досвіду;

2) придатні та обмежено придатні чоловіки від 18 до 27 років, якщо вони знаходяться в запасі після строкової служби, закінчили військову кафедру або вищі військові навчальні заклади;

3) призовники від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу ― на контракт із ЗСУ;

4) жінки-військовозобов’язані до 60 років;

5) жінки від 18 років ― добровільно, якщо їх спеціальність потрібна та вони придатні за станом здоров’я до служби;

6) зняті з військового обліку ― після сплати штрафу за те, що не стали на облік в передбачений законом період;

7) виключені з військового обліку чоловіки, якщо вони визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, а також якщо вони не скористалися правом на відстрочку, і якщо вони не засуджені за тяжкий злочин.

Мобілізація з 1 вересня ― чи відправляють на фронт з вулиці

Голова пресслужби Львівського обласного ТЦК Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток. З осені 2022 року закон забороняє проведення призову під час воєнного стану. Тому, призовники від 18 до 27 років не призиваються, а повістка на строкову службу не видається.

Так, у вересні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток:

для уточнення даних: перевірка права на відстрочку;

на проходження ВЛК: визначення придатності до служби;

мобілізаційне розпорядження: направлення на службу.

Роман Істомін відзначив, що на вулицях не можна вручати мобілізаційні розпорядження, обходячи таким чином процес уточнення даних та визначення придатності до служби на ВЛК.

Військовий каже, що навіть, якщо працівник ТЦК хоче здійснити таку «мобілізацію», «відловлює» чоловіка на вулиці та хоче направити на фронт без навчального центру та рішення ВЛК, то йому доведеться незаконно садити такого чоловіка в автобус до частини.

Такого чоловіка можуть звільнити просто у військовий частині, оскільки він прибуде туди без особистої справи, довідки ВЛК та інших документів, хоче така процедура дійсно займе деякий час та юридичні зусилля.

«Коли він приїде туди, а у військовій частині питають, де особова справа, ВЛК про вашу придатність? Навіть, якщо працівник ТЦК домовиться, у частині такого чоловіка не приймуть ― не потрібен громадян, якого сьогодні умовно приймають, а завтра звільняють», ― наголосив Істомін.

Проте, звільнення такого військового за законами України непросте. Необхідно, щоб у нього була підстава, передбачена статтею 26 закону України про Військовий обов’язок і військову службу. Крім того, звільнення з військової служби не відбувається за один день ― після написання рапорта необхідно, щоб він пройшов за підпорядкуванням кілька людей.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Ці 7 груп українців буде призвано незабаром, через цю помилку можна втратити відстрочку”: чи посилиться мобілізація в Україні жорстко