facebook

“В Україні чоловіків із цими хворобами можуть відправити на передову вже скоро”: мобілізація обмежено придатних почалася

В Україні можуть мобілізувати та відправити на передову обмежено придатних чоловіків. Про це повідомив юрист Дмитро Дончак.

Як інформує “biz.today.ua”, правозахисник прокоментував звернення українця, якого мобілізували у тилову частину та планують перевести до бойової. Чоловік визнаний обмежено придатним у воєнний час. Дончак пояснив, що такі особи можуть проходити службу у військових комісаріатах, підрозділах забезпечення, військових організаціях, установах та навчальних закладах.

Обмежено придатним чоловікам не можна служити у плавскладі, високомобільних десантних військах, морській піхоті та спецспорудах. Таких військовослужбовців можуть направити у ту частину, яка виконує завдання на нулі або біля нього. Так на фронті називають передові пости. Дончак наголосив, що це відбувається через те, що в українському законодавстві немає чіткого визначення “бойова частина”.

Якщо українця, якого визнали обмежено придатним до військової служби, відправляють нести службу до частини, що дислокується на нулі, є певні умови:

у постанові ВВК мають вказати посади та види служби, протипоказані військовому за станом здоров’я; такого військовослужбовця не можуть направити на службу до десантно-штурмових військ та морської піхоти; вид служби та посада мають бути пов’язані з діяльністю забезпечення військової частини (не можна направляти на роботи, пов’язані з фізичною працею).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

За словами юриста, при порушенні хоча б однієї із зазначених умов слід подати рапорт на ім’я командира частини та попросити про переведення на посаду, яка відповідає стану здоров’я.

Нагадаємо, 9 вересня Уповноважений парламенту з прав людини Дмитро Лубинець заявив, що в Україні можуть виключити категорію обмежено придатних до військової служби. Це пов’язано з тим, що після початку повномасштабної війни лікарі видали багато фіктивних довідок про непридатність чоловікам, які не мають проблем зі здоров’ям.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“В Україні чоловіків із цими хворобами можуть відправити на передову вже скоро”: мобілізація обмежено придатних почалася