facebook

Відкрутитися не вийде: чоловіків таки повернуть із Польщі до України – кому пакувати валізи

Польща відправляє на батьківщину лише українців, які мають проблеми із законом


Тема повернення українських чоловіків із Польщі останнім часом викликає великий інтерес до українського суспільства. Нещодавно у польських ЗМІ з’явилася інформація про випадки екстрадиції ухилянтів до України, що ще більше посилило обговорення на цю тему, пише “РБК-Україна”.

За даними Прикордонної служби Польщі, до країни з 24 лютого 2022 року в’їхало близько 80 тисяч українських чоловіків, які підлягають мобілізації. Особливо бентежно для тих, хто перебуває у Польщі без жодного статусу.

Катерина Аніщенко, юрист, зазначає, що ті, хто перебуває у Польщі нелегально, мають пройти консульський облік. Однак вона наголошує, що наявність консульського обліку, залежно від статусу (біженець або людина, яка втікає від війни), не означає автоматичного отримання військової повістки.

У її практиці не було випадків, коли українських чоловіків на консульському обліку у Польщі чи інших країнах вимагали повернутися до України. Юрист пояснює, що якщо людина легально працює в Польщі, то вона законно перебуває на її території, і немає підстав для її примусового повернення.

Вона також зазначає, що екстрадиція передбачена лише для злочинців, оголошених до міжнародного розшуку за рішенням суду. Підозрювані у перевезенні нелегальних мігрантів, наприклад, перебувають у міжнародному розшуку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Проте українці, які порушують законодавство Польщі (наприклад, працюють нелегально) можуть отримати припис на повернення в Україну, але залишаються в Польщі через військову ситуацію.

Для повернення кожного українського громадянина владі України необхідно надати запит. Для того, щоб сказати, що громадяни порушили українське законодавство, має бути рішення українського суду.

У разі порушення законодавства у Польщі країна має право звернутися з проханням про повернення такого громадянина на територію України, за умови міжнародного дипломатичного листування.

Катерина Аніщенко додає, що видача чоловіків із Польщі не відбуватиметься просто за фактом громадянства, а лише якщо вони оголошені у міжнародний розшук. Це також стосується громадян будь-якої іншої країни.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Відкрутитися не вийде: чоловіків таки повернуть із Польщі до України – кому пакувати валізи