facebook

Чи можуть мобілізувати чоловіків з ІІІ групою інвалідності: пояснення юристів

Українські нардепи запропонували мобілізовувати до війська з інвалідністю за їхньої згоди.Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи. Про це йдеться в матеріалі ТСН.

Відповідний законопроєкт з’явився на сайті Верховної Ради України.

Наразі відповідно до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

– визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;

– відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням ВЛК).

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Зауважимо, що у статті закону не зазначено конкретну групу інвалідності, тому можна вважати, що і особи з ІІІ групою теж не підлягають мобілізації. Вони зможуть йти до війська на добровільній основі.

Адвокат Іван Ліберман у коментарі “Фактам” стверджує, що ІІІ група – це легка інвалідність, тобто, це легкі розлади здоров’я, з якими людина може воювати.

“Брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”, – каже адвокат.

Крім того, він звертає увагу на корупційній складовій.

“Багато українців ще до війни підробили собі довідки про інвалідність III групи. Щоб отримувати соціальні виплати, пільги, їздити в санаторії тощо. Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов’язково служити у війську”, – говорить Іван Ліберман.

Ліберман також прокоментуував деталі законопроєкту та словосполучення “мобілізувати за їхньою згодою”.

“Як засвідчує практика, усе що тимчасове або за згодою, дуже швидко починає бути обов’язковим, ще й під відповідальність”, – припускає експерт.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чи можуть мобілізувати чоловіків з ІІІ групою інвалідності: пояснення юристів