facebook

Готуйте 17 000 грн на штраф: водіїв почали карати

Водіям загрожують серйозні штрафи за відсутність техогляду


Україна запровадила нову нормативно-правову базу у 2023 році з метою посилення безпеки на дорогах та запобігання використанню несправних транспортних засобів шляхом запровадження більш суворого техогляду. Про це пише “Автосота”.

Останні повідомлення привертають увагу до випадків, коли водії, які трапляються на використанні транспортних засобів без проходження обов’язкового технічного огляду, стикаються з серйозними наслідками, включаючи штрафи та потенційні арешти.

Для наочності наведемо приклад із Чернігівської області, де водія Ford Transit було оштрафовано 9 жовтня 2022 року на суму 340 грн за порушення законодавства про номерні знаки. Попри сплату штрафу, водій не виконав вимоги про проходження техогляду. Внаслідок повторної зупинки у лютому 2023 року порушнику було пред’явлено більш серйозне звинувачення за статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до Закону “Про дорожній рух”, повторне вчинення одного з правопорушень, передбачених статтею 121, протягом року тягне за собою позбавлення права керування автомобілем терміном від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт тривалістю від 5 до 10 діб.

Розуміючи важливість регулярного техогляду, слід звернути увагу на категорії транспортних засобів, які мають пройти його у 2023 році:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Вантажні автомобілі віком від 1 року: обов’язковий щорічний техогляд.
Автобуси віком від 2 років: обов’язковий техогляд кожні пів року.
Вантажні та пасажирські транспортні засоби масою до 3,5 тонни: обов’язковий техогляд кожні 6 місяців.
Легкові автомобілі (таксі) віком від 2 років: обов’язковий щорічний техогляд.
Трактори віком від 2 років: техогляд раз на 2 роки.
Легкові автомобілі: перший техогляд через 4 роки після реєстрації, потім – раз на 2 роки.
Комерційні транспортні засоби: обов’язковий щорічний техогляд.
Спеціалізована техніка: обов’язковий щорічний техогляд.
За порушення правил техогляду або його невиконання передбачено штрафи:

Перше порушення: 340 грн.
Повторне порушення: 17000 грн.
Повторне порушення протягом року: штраф у розмірі 5 100 грн., а також позбавлення права управління на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.
Ці заходи відображають зобов’язання українського уряду підтримувати безпеку дорожнього руху та забезпечувати відповідність транспортних засобів основним технічним стандартам. Дотримання цих правил є обов’язковим для всіх власників транспортних засобів з метою запобігання правовим наслідкам та підвищенню безпеки на дорогах.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Готуйте 17 000 грн на штраф: водіїв почали карати