facebook

До кінця року звалиться ще нижче: у НБУ попередили українців про гроші

Що буде з доларом до кінця року


Пресслужба Національного банку України повідомляє, що всі члени комітету з монетарної політики передбачають подальше пом’якшення та зниження облікової ставки до кінця поточного року, причому більшість з них планує зниження до 18%. На цей час облікова ставка становить 20%.

Також члени комітету погодились, що політика пом’якшення повинна узгоджуватися з заходами з валютної лібералізації та переходу від фіксованого курсу до режиму керованої курсової гнучкості.

Варто зазначити, що підвищення облікової ставки запроваджується НБУ з метою стримування цін, а її зниження вводиться з метою підвищення економічної активності шляхом активного кредитування.

Стосовно курсу долара, то фінрегулятор планує відійти від фіксованого курсу, а це означає можливі коливання від підвищення до зниження. Як саме буде змінюватися курс поки точно невідомо, деякі фахівці вважають, що він може становити близько 42 грн за один долар. А в проєкті бюджету на 2024 рік закладено курс 41, 4 грн за долар.

У Національному банку зауважили: “Більшість членів Комітету очікує зниження облікової ставки до 18% до кінця року. Вони вважають, що незважаючи на покращення поточної макроекономічної ситуації, Національний банк повинен врахувати значну кількість ризиків, баланс яких за останні місяці навіть трохи погіршився”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Деякі члени Комітету вбачають можливість зниження облікової ставки до 16-17% наприкінці року. Вони вважають, що деякі ризики системно переоцінюються і є простір для трохи швидшого зниження облікової ставки, ніж передбачено у липневому макропрогнозі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

До кінця року звалиться ще нижче: у НБУ попередили українців про гроші