facebook

Замість підвищення виплати уріжуть: хто з пенсіонерів може втратити 20% грошей – попередження ПФУ

Українцям розповіли, кому можуть урізати пенсії


Як стало відомо, що пенсіонери можуть втратити від 20 до 50% своєї пенсії, і це цілком законно. У Пенсійному фонді нагадали, кого це може торкнутися, пише видання “На Пенсії”.

Отже, у ПФУ наголосили, що це передбачає стаття 50 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а також у Розділі ІХ Закону “Про виконавче провадження”.

Так ось, через що можуть урізати пенсію:

судові рішення, постанови та вироки (за майновими стягненнями);
виконавчі написи нотаріусів;
інші рішення та постанови, виконання яких проводиться аналогічно до виконання судових рішень.
Якщо пенсіонер – боржник, тобто вчасно не сплатив кредит, аліменти, штраф за порушення ПДР, не відшкодував завданих збитків тощо, то Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби чи приватного виконавця має повне право списувати заборгованість із пенсії до повного погашення.

Але слід зазначити, що таке стягнення з пенсійних виплат буде застосовано лише в тому випадку, якщо боржник не має жодних коштів на рахунках у банках, або немає майна, достатнього для покриття боргів у повному обсязі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

З пенсії може бути відраховано 50 чи 20% її суми, усе залежить від виду стягнень.

Так, не більше 50% розміру пенсії можуть стягнути на виплату аліментів, на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ та організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого на повернення переплачених сум заробітної плати у передбачених законом випадках.

Не більше 20% із пенсії заберуть — за іншими видами стягнень.

Про відкриття виконавчого провадження виконавець зобов’язаний повідомити як стягувача, так і боржника — шляхом направлення рекомендованим листом постанови про відкриття виконавчого провадження. У цьому згоду боржника звернення стягнення з його пенсію немає жодного юридичного значення, оскільки рішення судів у разі їх невиконання боржником виконуються у примусовому порядку.

Однією з найпоширеніших причин стягнення частини пенсії є те, що пенсіонер вийшов на пенсію та продовжує працювати, а у ПФУ про це не повідомив. Переплату, що виникла, доведеться повернути. Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки та підвищення.

Зокрема, коли пенсіонер влаштовується працювати, йому не передбачено перерахунок пенсії у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж. Відповідно, якщо пенсіонер не повідомив про своє працевлаштування та пенсію йому було виплачено з урахуванням проведеної із зазначеної причини індексації, з такої пенсії буде здійснено відрахування на суму підвищення.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Замість підвищення виплати уріжуть: хто з пенсіонерів може втратити 20% грошей – попередження ПФУ