facebook

Такого ще не було: в Україні пройде наймасштабніший перерахунок пенсій

В Україні очікується масштабний перерахунок пенсій у 2024 році


Наступного року в Україні буде проведено індексацію пенсійних виплат згідно з новими правилами. Мінсоцполітики анонсувало запровадження бальної системи, яка за описом повністю відповідає індексу заробітку. У середньому наступного року пенсіонери отримуватимуть на 500 гривень більше. Про це розповідає Оглядач.

Згідно з інформацією в Україні «осучаснюватимуть» пенсії, проте яким чином поки що не розповідають. Жолнович анонсувала запровадження балів та розповіла: якщо пенсіонер отримував середню заробітну плату, то це 10 балів, а якщо більше – то 11 балів. Варто зазначити, що сьогодні у формулі є коефіцієнт заробітної плати.

Якщо зарплата дорівнює середньої – це коефіцієнт 1, і якщо, наприклад, на 10% вище, це коефіцієнт 1,1. Наразі у формулі розрахунку пенсій враховують співвідношення власної зарплати до середньої. Однак замість балу використовують коефіцієнт.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у середньому пенсії підвищать до 6 тисяч гривень. Варто зазначити, що з червня 2022 до червня 2023 року середній розмір пенсії зріс на 874 гривні. Такими темпами вже до кінця 2023 року середня пенсія сягне 5496 гривень. А за минулий рік збільшилась на 500 гривень. Таким чином, підвищення буде менш відчутним після введення нового методу розрахунку, ніж до нововведень.

Бюджет ПФУ у 2024 році становитиме 322 мільярди гривень. Цієї суми вистачить на перерахунок пенсій, проте розраховувати на різке підвищення не варто. У Мінсоцполітики наголосили. Що пенсії підвищать усім, хто вийшов на заслужений відпочинок щонайменше три роки тому.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Мінімальну пенсію в Україні підвищать із 2093 гривень до 2361 грн. вже із січня 2024 року. Максимальний розмір пенсії збільшать із 20 930 до 23 610 гривень. А за стаж наднорми замість 20,9 гривень за кожний рік платитимуть до 23,6 грн.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Такого ще не було: в Україні пройде наймасштабніший перерахунок пенсій