facebook

“Незрячі та глухі теж служитимутть?”: які хвороби зору та слуху є підставою для звільнення від мобілізації під час воєнного стану

Військовозобов’язаних в Україні можуть тимчасово або взагалі не взяти в армію під час загальної мобілізації за наявності певних хвороб, зокрема зору та слуху. Причому перелік захворювань, через які не візьмуть на службу у воєнний час є суттєво коротшим, аніж у мирний.

Хвороби слуху, з якими не візьмуть до армії, такі:

– стійка, повна глухота на обидва вуха або глухонімота, що мають виражені вестибулярно-вегетативні порушення, які супроводжуються виникненням симптомів хвороби Меньєра.

У більшості випадків особи з захворюваннями слуху є непридатні до військової служби у мирний час та обмежено придатні – у воєнний час.

Варто зазначити, що остаточне рішення про придатність людини до служби в армії та її можливість виконувати бойові завдання має дати військово-лікарська комісія при ТЦК та СП.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

у додатку 1 Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ визначаються вади зору, з якими людину не можуть мобілізувати.

Зокрема, непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються особи:

з ураженими анатомічними змінами або вадами положення повік, орбіти, кон’юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах; з різко вираженими вадою, зі зниженням прогресуючих зорових функцій або частими загостреннями на обох очах хвороб склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (всі види катаракти), судинної оболонки;
із хворобою склоподібного тіла та очного яблука;
з невритом зорового нерва; із хворобою та ураженням зорового нерва й зорових шляхів;
з відшаруванням і розривом сітківки будь-якої етіології на обох очах;
з усіма формами глаукоми в розвиненій і наступних стадіях на обох очах;
зі стійким паралічем рухових м’язів очного яблука за наявності диплопії;
із гостротою зору одного ока нижче 0,1 або сліпотою ока;
з відсутністю очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гостроту зору обох очей 0,2 і нижче.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Незрячі та глухі теж служитимутть?”: які хвороби зору та слуху є підставою для звільнення від мобілізації під час воєнного стану