facebook

В Україні хочуть скасувати “інвалідність”: чиновники вже вигадали новий статус

В МОЗ пропонують скасувати “інвалідність”


Міністерство охорони здоров’я розробило проект закону, спрямований на перегляд методології визначення інвалідності. Згідно з цим документом, пропонується замінити термін “інвалідність” на “оцінка втрати функціональності”.

Таку інформацію надав голова Міністерства охорони здоров’я, Віктор Ляшко, інформує Телеграм-канал Україна Online.

Під час брифінгу в Житомирі Ляшко підкреслив, що Кабінет міністрів затвердив план реформування Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). З його слів, з 2025 року уряд впровадить зовсім інші підходи до проведення медико-соціальної експертизи та визначення інвалідності.

“Це широкомасштабна реформа. Тепер, пацієнт з травмою потрапить на реабілітацію, а потім, завдяки команді професіоналів через електронні засоби, включаючи електронну МСЕК, його направлять у відповідні сфери для відновлення функціональності, яку він втратив через травму або захворювання”, — заявив Ляшко.

Міністр заакцентував, що законопроект, який змінює усю методологію визначення інвалідності, МОЗ представить найближчим часом. В ньому буде використано міжнародний класифікатор функціонування (Міжнародну класифікацію функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я, — ред.) замість національного.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Ми відмовляємося від підходу з інвалідністю, бо він надає пільги та компенсації, але не сприяє поверненню людини до економічного самовизначення. Ми не запитуємо, що потрібно самій людині, ми просто пропонуємо ці пільги. Це застарілий радянський підхід, якого нам слід уникати”, — додав міністр.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні хочуть скасувати “інвалідність”: чиновники вже вигадали новий статус