facebook

Стосується всіх водіїв: готуйте гроші, часу майже не лишилося

Водіям час це зробити


Взимку їзда на літній гумі небезпечна, але на жаль, ПДД поки не встановлює чітких правил щодо цього. Отже, відповідальність за сезонну заміну шин лежить на власника автомобіля.

Правила дорожнього руху не вказують безпосередньо, коли потрібно переходити на зимову гуму. Це питання вирішується власником автомобіля, пише видання vnedorozhnik.net.ua.

При низьких температурах літня гума стає жорсткішою, що негативно впливає на керованість та зчеплення з дорожнім покриттям. Рекомендується змінювати шини, коли температура опускається нижче +7°C. Прогнози свідчать, що середня температура в жовтні цього року буде в діапазоні від +7 до +1 ℃.

У ПДР немає конкретних вказівок щодо зміни шин, отже, штраф за несвоєчасну заміну покришок не передбачено. Однак штраф можна отримати у таких випадках:

Колеса різної конструкції чи розміру на одній осі.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Колеса без і з шипами встановлені на різних осях.

Навантаження автомобіля не відповідає типу та індексу навантаження встановленої покришки.

Є пошкодження чи дефекти на гумі.

Висота протектора не відповідає встановленим нормам (0,8 мм для мотобайків, 1,6 мм для легкових автомобілів, 1 мм для автомобілів вагою понад 3,5 тонни).

При цьому парламентарі планують запроваджувати штрафи за використання літньої гуми взимку. Зареєстрований у парламенті законопроект №8369 пропонує заборону на експлуатацію автомобілів до 3,5 тонн без зимових або всесезонних шин з 1 листопада по 31 березня. Для транспорту вагою понад 3,5 тонни обов’язковими будуть лише зимові шини.

За їзду на літній гумі взимку передбачено штраф у розмірі 340 гривень.

Ці нововведення мають обґрунтування, оскільки найбільше ДТП в Україні припадає на пізню осінь та ранню зиму, коли ще не всі автовласники перевзують свої транспортні засоби. При температурі нижче +7 градусів літня гума втрачає свою ефективність та зчеплення. Крім того, сезонна зміна шин є стандартною практикою у багатьох європейських країнах.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Стосується всіх водіїв: готуйте гроші, часу майже не лишилося