facebook

Який зараз мобілізаційний вік: з’явилося важливе роз’яснення

З’явилося важливе роз’яснення щодо мобілізаційного віку


У країні продовжено воєнний стан та загальна мобілізація. Це означає, що процес вручення повісток продовжується. З’явилося роз’яснення, який вік для мобілізації у чоловіків, пише УНІАН.

Чоловіки віком від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, але не всіх закликають на фронт. В Україні запровадили реєстр військовозобов’язаних для спрощеного обліку придатних до служби чоловіків.

З’явилося роз’яснення, від якого віку починають мобілізувати. Згідно з українським законодавством, призовний вік чоловіків встановлено від 25 років для тих, хто не має військового досвіду.

Це означає, що чоловіків віком від 18 до 24 років не можуть мобілізувати, якщо до цього вони не воювали. Але такі особи можуть проходити військову службу за контрактом.

Виходить, що призов на службу чоловіків віком до 25 років без бойового досвіду є незаконним і може бути оскаржений у суді.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Але при цьому таким чоловікам цілком законно вручають повістку, адже вона не дорівнює мобілізації на фронт, а потрібна для оновлення бази даних про призовників.

Також адвокат Ростислав Кравець “Факти” пролив світло на деталі мобілізаційного віку. За його словами, служити у ЗСУ можуть навіть деякі чоловіки віком від 60 років.

Варто знати, що чоловікам, які проходили службу та мають військово-облікову спеціальність, встановлюється різний граничний вік служби. Все залежить від звання:

Пересічний, молодший сержантський та старшинський склад на контракті мають граничний вік служби 45 років.
Старший сержантський та старшинський склад на контракті – 50 років.
Вищий сержантський та старшинський склад на контракті – 55 років.
Молодший офіцерський склад – 45 років.
Військовослужбовці старшого офіцерського складу, наприклад, майори та підполковники, можуть служити до 50 років, а полковники капітана 1 рангу – до 55 років.
Найвищий офіцерський склад має граничний вік служби 60 років.
Вищий офіцерський склад може бути до 65 років.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Який зараз мобілізаційний вік: з’явилося важливе роз’яснення