facebook

“Мізерна пенсія чекає конкретно на пенсіонерів із цієї категорії, оголошено про причини збідніння”: пояснили, чому так мало

Багато українців скаржаться, що, маючи величезний стаж роботи, вони отримують низькі пенсії. Як з’ясувалося, розмір пенсії залежить не лише від страхового стажу, а й від зарплати, яку отримував пенсіонер.

Як інформує “biz.today.ua”, про це розповів експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін.

Він же й роз’яснив, як розмір зарплати впливає на розмір пенсії, яку отримуватиме працівник. Вся річ – в індивідуальному зарплатному коефіцієнті.

Під час розрахунку пенсії майбутнього пенсіонера береться його зарплата, починаючи з 2000 року. Саме з липня 2000 року відомості про зарплату є в електронному реєстрі. При цьому майбутній пенсіонер може подати і більш ранні свої заробітки, якщо він вважає, що вони позитивно вплинуть на розмір майбутньої пенсії. Заробітки до 2000 року можуть бути представлені у паперовому вигляді.

Як обчислюється індивідуальний зарплатний коефіцієнт?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Його обчислюють як середнє арифметичне щомісячних зарплатних коефіцієнтів за всі місяці роботи, починаючи з 2000 року (або навіть раніше, якщо майбутній пенсіонер надасть довідку).

Для визначення щомісячного індивідуального коефіцієнта потрібно взяти зарплату працівника за цей місяць та поділити її на середню зарплату по Україні, яка була цього місяця.

Наприклад, у травні 2023 року середня зарплата по Україні становила 14,1 тис. грн. А працівник за цей місяць одержав 8 тис. грн. Тоді його індивідуальний коефіцієнт за цей місяць становитиме:

8000/14100 = 0,5673.

Українцям роз’яснили причину низьких пенсій: вся справа – у коефіцієнті
Українцям роз’яснили причину низьких пенсій: вся справа – у коефіцієнті

Таким чином, підраховуються коефіцієнти за кожен місяць роботи, починаючи з 2000 року до моменту виходу на пенсію. Далі всі ці коефіцієнти підсумовуються та діляться на кількість місяців, які відпрацював пенсіонер за ці 23 роки. Тобто, виводиться їхнє середнє арифметичне.

Із цих розрахунків неважко зрозуміти: що вище зарплату отримував працівник, то вище буде його індивідуальний коефіцієнт. Якщо він отримував усі ці роки зарплату, яка була вищою за середню по країні, то його індивідуальний коефіцієнт буде більшим за одиницю. Якщо ж він весь час отримував мінімалку, то й коефіцієнт буде низьким.

Далі, для остаточного розрахунку пенсії цей середній індивідуальний коефіцієнт множать на середню зарплату по країні за останні три роки, що передують виходу працівника на пенсію. Тобто, якщо людина входить на пенсію у 2023 році, то береться середня зарплата за 2020, 2021 та 2022 роки. І наостанок цей добуток множать на коефіцієнт трудового стажу. Таким чином виходить розрахункова пенсія.

Тому, навіть маючи трудовий стаж понад 40 років, але при цьому отримуючи низьку зарплату, неможливо розраховувати на високу пенсію.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мізерна пенсія чекає конкретно на пенсіонерів із цієї категорії, оголошено про причини збідніння”: пояснили, чому так мало