facebook

Українців змусять звітувати за купівлю доларів чи євро: у Раді підготували нові правила

Українцям розповіли про новий законопроект


Зазначається, що Комітет Ради з питань антикорупційної політики рекомендував ухвалити законопроект №9457. Документ передбачає, що чиновники та ті, хто виконує функції держави, місцевого самоврядування (т.зв. PEP, політично значущі особи) будуть зобов’язані декларувати купівлю валюти. Про це йдеться у законопроекті, опублікованому на сайті Ради.

Отже, документ, який розробили за участю НАБУ і який вніс до парламенту Кабмін, передбачає, що декларувати доведеться купівлю, продаж чи обмін будь-якої валюти.

Водночас повідомлення про суттєві зміни у майновому стані не подається за результатами здійснення операцій з купівлі, продажу чи обміну іноземної валюти. Тобто якщо в результаті обміну валют вдасться заробити на різниці в курсах, декларувати це не потрібно.

У записці пояснення до документа йдеться, що заробіток на обміні валют можуть використовувати для того, щоб легалізувати насправді незаконні операції. “Згідно з положеннями проекту Закону, зазначені ризики пропонується усунути шляхом виключення із примітки до статті 46 Закону положення про відсутність обов’язку відображення у декларації угод щодо обміну валюти”, – йдеться у документі.

Слід зазначити, що в Україні діє довічний статус PEP. Тобто чиновники, депутати тощо. до кінця життя стикатимуться з більш уважним фінансовим моніторингом з боку банків. Це була вимога з боку НБУ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українців змусять звітувати за купівлю доларів чи євро: у Раді підготували нові правила