facebook

“Надбавки і доплати для українців стали реальністю, оприлюднено повний спосок”: як отримувати гроші пенсіонерам?

В Україні, крім основної розрахункової виплати, громадяни можуть отримувати ще й надбавки до пенсії. Їхні розмір різний. Деякі з них залежать від віку пенсіонера, а деякі від інших чинників.

Як інформує “biz.today.ua”, став відомий повний список надбавок і доплат, які можуть отримувати українські пенсіонери.

Доплати за вік

Вікові доплати до пенсії були встановлені у 2020 році. Спочатку почали доплачувати пенсіонерам старше 80 років. Згодом запровадили доплати для 75-річних, а по тому стали доплачувати ще й 70-річним. Наступним етапом планувалося запровадження доплати з 65-річного віку. Але тут на заваді стала війна, і цю доплату уряду довелося відтермінувати. Головна умова для отримання вікових доплат – розмір пенсії не має перевищувати 10 340 гривень.

Отже наразі діють такі вікові доплати:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

300 гривень (від 70 до 75 років);
456 гривень (від 75 до 80 років);

570 гривень (від 80 років).

Надбавка до пенсії за наднормативний стаж

Таку надбавку отримують громадяни, які мають страховий стаж понад встановлену норму: для чоловіків – 35 років, для жінок – 30. При цьому за кожний понаднормовий рік стажу пенсіонерам доплачують по 1% від пенсії.

Щоправда, в розрахунок береться не їхня пенсія, а мінімальна пенсія в Україні. Таким чином, надбавка за 1 рік понаднормового стажу в усіх однакова. Наразі вона становить 20,93 грн.

Тобто, якщо, наприклад, чоловік має 40 років стажу, то йому виплачують надбавку за 5 років, яка становитиме: 20,93 х 5 = 104,65 грн.

Надбавка за дітей

Пенсіонерам, що мають на утриманні дитину віком до 18 років, щомісяця держава дає доплату. Її розмір становить 150 гривень на кожну дитину. Така доплата, звісно, при теперішній вартості життя виглядає трохи дивно. Навіть важко уявити, що можна купити дитині за такі “шалені гроші”.

Надбавка до пенсії за донорство

Відповідно до закону, пенсіонери, що мають звання Почесного донора, отримують надбавку у розмірі 258,90 грн на місяць. Ця надбавка залежить від розміру прожиткового мінімуму, і за умови його збільшення вона також зростає.

Водночас треба знати, що звання Почесного донора дають тим громадянам, які здали безкоштовно мінімум 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимально допустимих доз плазми

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Надбавки і доплати для українців стали реальністю, оприлюднено повний спосок”: як отримувати гроші пенсіонерам?