facebook

“Масове скасування відстрочок для студентів наближається, мобілізація потребує радикального призову”: повістки вручать кожному

Верховна Рада у вересні зареєструвала проєкт закону, який може скасувати відстрочку для здобувачів другої вищої освіти. Чимало експертів переконані, що армія потребує призову молодих громадян. Повістки продовжують видавати у найбільш несподіваних місцях. Нардеп Сергій Рахманін пояснив, чи це може вплинути на мобілізацію.

Як інформує “24”, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки розповів, що справді багато людей пішли здобувати другу вищу освіту для того, щоб уникнути мобілізації. Він також пояснив, що змінить ухвалення нового проєкту закону.

Народний депутат сказав, що справді під час війни певна кількість людей раптово вирішила здобути другу вищу освіту. За його словами, достатньо велика частина цих студентів пішли вчитись для того, щоб уникнути мобілізації.

“Але якщо надалі ця заборона буде узаконена, я не думаю, що це суттєво вплине на мобілізаційний ресурс (це навряд чи будуть дуже великі цифри). По-друге, Конституція забороняє зворотну дію закону. Тобто заборонити людям (здобувати другу вищу освіту), які вже зробили цей крок – я не уявляю, як це можна буде зробити”,– пояснив політик.

Варто зауважити, що Сергій Рахманін також пояснював, чому обговорюють мобілізацію молодих. Зокрема, цього вимагають певні характеристики бою.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Так, бійцям треба йти на штурмові дії 8 – 10 кілометрів пішки зі зброєю, боєкомплектом, харчуванням, бронежилетом і майже без паузи починати штурм. Це доволі важке навантаження для старших чоловіків.

Окрім того, нардеп сказав, що зараз війна стає більш сучасною. Зокрема, військові використовують дрони та комп’ютерні програми.

Що потрібно для повноцінних ротацій бійців Сергій Рахманін розповів, що Україна фізично немає можливості для повноцінних ротацій бригад, як це було під час АТО чи ООС. Зокрема, для цього потрібні більші Збройні Сили України.

Народний депутат пояснив, що наразі Україна не може цього досягти. Адже в нас не вистачає мобілізаційного ресурсу. Політик пояснив, що зараз наші бригади дуже рідко виводяться кудись далеко.

Зазвичай їх перекидають на 2 – 3 тижні в другу чи в третю лінію, де вони видихають, мінімально поповнюють особовий склад та зброю. Потім їх знову виводять на лінію бойового зіткнення.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Масове скасування відстрочок для студентів наближається, мобілізація потребує радикального призову”: повістки вручать кожному