facebook

Як спрямувати енергію гніву в правильне русло

Пам’ятайте: успіх приходить до того, хто розуміє, що лежить в основі його гніву!

Чи була у вашому житті така ситуація: ви домовились про зустріч, але людина спізнилась на годину-дві, а, може, взагалі не попередила завчасно і не прийшла? Можливо, хтось підвів вас чи розчарував? Однак, щоб це не було, результат завжди один — відчуття гніву.

Для людей природно злитись, головне тут — не переборщити, адже гнів завжди несе за собою наслідки.

Про це у своєму матеріалі пише д-р Майкл Мамес, засновник Центру раціональної духовності, поділившись ситуацією із власного життя:

“Одного разу в мене була запланована телефонна розмова з партнерами на 14.30. О 14.45 я отримав дзвінок і мені сказали, що всім доведеться почекати, так як один із партнерів все ще не вийшов на зв’язок. Дзвінки з цією ж інформацією я отримував ще протягом двох наступних годин. Я почувався все більше і більше невдоволеним. Це не було б так образливо, якби така ситуація з цим партнером не повторювалась постійно. Як з’ясувалось пізніше, він все-таки зателефонував вчасно, але хтось пропустив його дзвінок.

Поки сидів і чекав на телефонний дзвінок, я розмірковував, що і як я маю сказати. Я знав, що говорити в гніві — не найкраща ідея, тому вирішив звернутись до команди спокійно і ввічливо. Це було щось на зразок: “Хлопці, ми — команда і ми повинні працювати як команда, а спізнення на дві години компрометує команду. Тепер я знаю, що ти, Бобе, зателефонував в офіс, але хтось пропустив дзвінок. Однак, коли в нас запланована зустріч, а ви спізнюєтесь, то зателефонуйте кілька раз чи на різні номери або надішліть електронного листа.. Не змушуйте інших чекати на вас, гаразд?”.

Ідея полягає в тому, щоб поліпшити свої стосунки з партнерами і завоювати їхню повагу — не відштовхнути їх, посилюючи конфлікт або поставивши під загрозу ваші стосунки“.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як бачимо, навіть якщо ми в гніві, все одно все можна вирішити мирним шляхом. На жаль, не всім властиве таке вміння, проте кожен може навчитись контролювати свою злість.

Ось кілька пунктів, застосовувати які рекомендує д-р Майкл Мамес:

Трансформуйте свій гнів

Замість того, щоб накинутись на когось з доріканням, ми повинні відшукати конструктивний шлях для вирішення проблеми. Нема причини стримувати свій гнів, але ви повинні перетворити його в дещо інше.

Для людини природно почуватись, ніби вона от-от вибухне, щоб таким чином вивільнити свою злість. Але справа в тому, що через це ви почуватиметесь погано і поставите під загрозу вирішення ситуації.

Однак, все буде добре, якщо ви зможете вивільнити внутрішню напруженість конструктивно, виділивши час на те, щоб зрозуміти суть проблеми, а потім висловитись розумно і обдумано.

Замість того, щоб почуватись погано через безглузду поведінку, ви почуватиметесь добре, тому що впорались з ситуацією.

Випустіть пару

Звичайно, буває так, що ми демонструємо свій гнів. Зазвичай це той випадок, коли ми злимось на людину, яка відсутня в цей момент. Тоді ми просто випускаємо пару, завдяки чому пізніше можемо нормально поговорити з нею.

Однак, якщо ми робимо це, то повинні ввічливо поставитись до цієї особи. Хоча випускання пари має допомогти, не перетворюйте це на зведення наклепу.

Ще одним хорошим способом заспокоїтись є розмова з іншими людьми. Але будьте обережні, так як вона може перетворитись на плітки.

Контролюйте свій гнів

Інколи трапляється так, що ми показуємо свій гнів людині, яка спричинила наше роздратування. Це може бути єдиним способом продемонструвати свої почуття. Але в таких випадках потрібно керувати своїм гнівом. Мова іде про мудрий прояв гніву — “контрольований гнів”.

Однак, ми не в змозі контролювати його, якщо не освоїмо мистецтво перетворення гніву в спокій та раціональну поведінку. На відміну від дикої, вибухової злості, контрольований гнів є більш обґрунтований та “співпрацює” з розумом.

Гнів, який можна трансформувати в виважену поведінку, супроводжується почуттям поваги до інших людей і до себе самого.

Пам’ятайте, гнів — це нормальна людська емоція. За неї не потрібно себе засуджувати. Думка, що хороші люди ніколи не зляться — помилкова. Проте всі ми повинні навчитись справлятись зі своїм гнівом.

Шукайте причину гніву

Щоб дістатись до основної причини гніву, потрібно дати собі трішки часу і простору. Гнів, як правило, емоція, яка ґрунтується на інших емоціях.

Часто, причина гніву — щось більше, аніж образа. Ми відчуваємо біль, розчарування, осуд, сором чи зневагу, і реагуємо на них, не опираючись на причину. Тому в такому випадку гнів — лицемірний прояв реакції. Це не справжні ваші почуття. Він виникає через нездатність впоратись з глибокими емоціями.

І ще одна порада для всіх: успіх в бізнесі та в особистому житті залежать від здатності бачити те, що лежить в основі нашого гніву. Не забувайте про це!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як спрямувати енергію гніву в правильне русло