facebook

У батьків ноги стали ватяними: старших класів незабаром не буде — реформа все змінить

В Україні хочуть скасувати старші класи


Українські школи незабаром очікує серйозна реформа. Зокрема, буде запроваджено 12-річну систему освіти, а також формування профільної освіти на базі старших класів, повідомляє vseosvita.ua.

Але зміни вводитимуть поступово, починаючи з 2027 року. Перші результати, як очікується, буде видно через 10 років після старту змін.

Найбільші зміни очікують на старшу школу. Окрім навчання з 10 по 12 клас, старшу школу перейменують на ліцеї.

Таким чином, гімназія та ліцей стануть рівнями освіти, а не статусами окремих шкіл. Початкова, середня та старша школа буде поділено на різні будівлі.

Але в окремих випадках, якщо школа має спеціальний статус, наприклад, з ухилом на вивчення математики або англійської мови, початкові класи можуть входити до складу гімназії, оскільки рівень підготовки буде складнішим.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Профільна старша школа має окрему мету — не лише дати знання, а й допомогти школярам обрати напрям, яким вони хочуть продовжити освіту. Для цього будуть введені додаткові тести та співбесіди.

Першими 12 років навчатимуться десятикласники у 2027 році, які розпочинали навчання за системою Нової української школи.

Зазначається, що реформа ще тільки розпочалася, але громадські обговорення, а також відкриті дискусії діячів Міносвіти вже оголили низку проблем, з якими доведеться зіткнутися у процесі змін.

Зокрема перша проблема — поділ шкіл. Всі три рівні нової освіти можливо забезпечити лише у приватних та корпоративних школах.

Звичайні загальноосвітні школи не підійдуть, адже там немає ні додаткових приміщень, ні технічних можливостей, ні людського ресурсу через брак вчителів.

Друга проблема – кількість учнів. З початку російського повномасштабного військового вторгнення країною повністю або частково зруйновано майже 5000 шкіл.

Через демографічну кризу скоротилася і кількість школярів, а з початку російського вторгнення чимало мам із дітьми виїхали з України.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

У батьків ноги стали ватяними: старших класів незабаром не буде — реформа все змінить