facebook

Життя вагітних більше не буде колишнім: в Україні набули чинності нові правила, що потрібно знати жінкам

Вагітні жінки зможуть самі визначати терміни декретної відпустки


Тепер майбутні матері можуть відкласти початок декретної відпустки на свій розсуд, приступивши до неї після 30 тижнів вагітності. Для цього необхідно надати заяву своєму лікареві, який здійснює ведення вагітності. Про це повідомила в ефірі всеукраїнського телемарафону заступник міністра охорони здоров’я Марія Карчевич.

“Якщо жінка хоче після 30 тижня вагітності залишатися працювати, вона має проінформувати про це свого лікаря – з визначенням дати, коли вона хоче йти у відпустку”, – наголосила чиновниця.

Раніше, якщо майбутня мати отримувала медичне спостереження під час вагітності, лікар формував медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МЗВН) за категорією «Вагітність та пологи» з початком 30 тижнів вагітності. З цієї дати жінка зобов’язана була перейти в декретну відпустку, і на основі цього висновку автоматично створювалася електронна лікарняна, яка надходила до роботодавця.

Якщо жінка хотіла продовжувати працювати, їй надавалася така можливість, але при цьому тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, які вона продовжувала працювати. Також зменшувався розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, оскільки його величина залежала від фактичної тривалості відпустки.

Тепер вагітні жінки можуть за своїм бажанням визначити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами після 30 тижнів. Якщо вони вирішують розпочати відпустку на 30-му тижні, їм не потрібно робити додаткових кроків — медичний висновок про тимчасову непрацездатність автоматично формується з 30 тижня вагітності.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Життя вагітних більше не буде колишнім: в Україні набули чинності нові правила, що потрібно знати жінкам