facebook

“Повістки в маршрутках, всі чоловіки потраплять у військкомат”: що відбувається і кого скоро охопить мобілізація?

Мобілізація в Україні триває, тому на блокпостах бувають випадки, коли зупиняють маршрутки та вручають повістки. Однак чи законні такі дії та що робити, якщо вам дають повістку в маршрутці.

Як інформують “ФАКТИ”, юрист Аліна Охтень зазначає, що відомі випадки, коли на блокпостах зупиняють звичайні маршрутки та вручають пасажирам повістки.

З одного боку, у законодавстві України немає чітко визначених місць, де можна роздавати повістки.

Але є нюанс. Тільки Національна поліція має повноваження зупиняти транспорт за певних обставин.
Чи мають право представники ТЦК роздавати повістки в маршрутках

За словами юриста, представники військкомату не мають права зупиняти маршрутки або інші види транспорту для роздачі повісток. Тож виписувати повістки в маршрутці вважається неправомірним. Якщо громадянин став свідком такої події, то необхідно телефонувати в обласний центр комплектування і повідомляти про такі порушення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Що робити, якщо видають повістку в авто

Якщо вашу машину зупинила поліція, а представники ТЦК вручають повістку, то для цього у представників ТЦК повинні бути відповідні дозвільні документи. При цьому поруч з представниками центру комплектування повинні перебувати й поліцейські.

Адже право на перевірку документів в Україні надано співробітникам Нацполіції, СБУ, НГУ, ДМС, ДПСУ і ЗСУ, які визначені в наказі під підписом коменданта.

Також, згідно з документом, на блокпостах мають право перевіряти документи.

Тобто для того, аби співробітники ТЦК могли вручити повістки на блокпосту, у них повинні бути відповідні документи від їхнього начальника, де мають бути вказані їхні прізвища і те, що вони мають право роздавати повістки.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Повістки в маршрутках, всі чоловіки потраплять у військкомат”: що відбувається і кого скоро охопить мобілізація?