facebook

“Долар можна буде купити лише за спеціальними правилами, в Україні готують радикальні зміни”: чи слід бігти в обмінники?

В Україні зміняться правила купівлі доларів та іншої іноземної валюти. Ці покупки підлягатимуть обов’язковому декларуванню.

Проте декларувати їх доведеться не всім громадянам, а лише РЕР (політично значущим особам) – депутатам, чиновникам та суддям.

Як інформує “biz/today.ua”, відповідний законопроект № 9457 вже розглянули у профільному антикорупційному комітеті Ради та рекомендували депутатам проголосувати за нього у першому читанні.

При цьому декларувати всі випадки купівлі валюти не доведеться навіть РЕР-ам. Підлягатимуть декларуванню лише суми покупок, які перевищують 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. При цьому прожитковий мінімум береться до 1 січня звітного року. Цьогоріч ця сума становитиме 134 тис. грн. або близько 3,5 тис. доларів. Тобто якщо чиновник купує, наприклад, 3000 доларів, то звітувати в цьому він не зобов’язаний.

Навіщо запроваджують декларування при купівлі валюти?

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Автори законопроекту кажуть, що на таких купівлях-продажах доларів можна непогано заробити. Оскільки курс долара доволі динамічно змінюється, навіть на подвійній конвертації гривня-долар-гривня можна підняти чималі гроші. Якщо, звичайно, йдеться про великі суми. Експерти кажуть, що за правильно обраних моментів купівлі-продажу великих сум можна заробити мільйони гривень прибутку.

Таким чином, декларування таких покупок буде на руку чесним чиновникам і виб’є ґрунт з-під ніг нечесних. У чесних чиновників завжди буде виправдання, звідки взялися несподівані гроші. Мовляв, купив валюту, коли вона була дешевою, а потім її вигідно продав, коли вона подорожчала. Про те, звідки взагалі у чесного чиновника гроші на купівлю великої суми валюти, історія замовчує.

А ось казнокрадам і хабарникам тепер буде складніше виправдати свої раптові доходи вдалими операціями на валютному ринку, бо вони повинні будуть підтвердити ці угоди деклараціями.

“Цей обов’язок не дасть недобросовісним суб’єктам легалізувати неправомірну вигоду, необґрунтовані активи тощо, пояснюючи, що це є наслідком здійснення валютно-обмінних операцій”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Долар можна буде купити лише за спеціальними правилами, в Україні готують радикальні зміни”: чи слід бігти в обмінники?