facebook

Пенсія вам не світить? В 2024 році на українців чекають зміни

У наступному році зміняться вимоги для виходу на пенсію у різному віці. Перш за все це буде стосуватися накопиченого страхового стажу.

Так, для пенсіонерів, які хочуть вийти на заслужений відпочинок, у 2024 році потрібно мати вже 31 рік страхового стажу. Ті, хто має від 21 до 31 року страхового стажу, зможуть вийти на пенсію лише у 63 роки.

Якщо громадянин хоче вийти на пенсію в 65 років, варто подбати про те, щоб мати від 15 до 21 року страхового стажу. Про це написано в законі “Про загальнобов’язкове пенсійне страхування”. А підвищення вимог до страхового стажу буде ще тривати протягом наступних чотирьох років. Так звані зміни будуть відбуватися поступово і будуть діяти аж до 2028 року.

Мета – збільшення страхового стажу для громадян. У результаті, для виходу на пенсію в 60 років, повинно буде мати 35 років страхового стажу. Розробляли ці нововведення ще в 2017 році, і тоді ще не було ні пандемії, ні повномасштабної війни. У Міністерстві соціальної політики інформують, що ці події значним чином подіяли на зайнятість населення. Деяким українцям буде досить важко виконати умови стажу, навіть щоб назбирати 31 рік.

Але ті українці, які офіційно не працевлаштовані можуть вносити страхові внески у Пенсійний Фонд самостійно. Це може бути 22% від мінімальної заробітної плати. Але роблячи такі внески та отримуючи мінімальну заробітну плату можна розраховувати і на мінімальну пенсію, яка у наступному році становитиме – 2361 гривні.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Пенсія вам не світить? В 2024 році на українців чекають зміни