facebook

Українців масово позбавлять земельних паїв: потрібно терміново оформити важливі документи – часу мало

Українцям розповіли, що терміново потрібно зробити


Всі власники паїв в Україні до 1 січня 2025 року мають оформити право власності на свою землю. Законодавство не звільняє від цих обов’язків власників ділянок на тимчасово окупованій території. Про це розповів старший партнер ЮФ “Тотум”, адвокат Богдан Яськів у коментарі Minfin.

Тож він зазначив, що близько 20% території України залишається під контролем ворога. Зрозуміло, що про врегулювання там якихось земельних відносин, у тому числі й юридичного оформлення ділянок, не йдеться. Але законодавець поки що не встановив жодних винятків щодо необхідності оформлення права на земельні ділянки власникам часток (паїв), що не витребуються, розташованих на окупованих територіях або територіях ведення активних бойових дій.

«Водночас, реалізація такої процедури неможлива з об’єктивних причин, оскільки: уповноважені на розпорядження землями органи місцевого самоврядування у відповідних місцевостях не функціонують; доступ сертифікованих інженерів-землеупорядників до земельних ділянок утруднений; функціонування Державного земельного кадастру на таких територіях зупинено», – наголосив Богдан Яськів.

Поки що для землевласників, на його думку, залишається єдиний вихід — стежити за змінами в законодавстві щодо врегулювання можливих варіантів вирішення цієї ситуації. У разі їх відсутності, на думку адвоката, зазначене питання, найімовірніше, стане предметом судових суперечок.

Адвокат нагадав, що до 1 січня 2025 року земельна частка (пай), яка не має кадастрового номера ДЗК, тобто чітко визначених меж та розташування на місцевості, вважається невитребованою. На землю мають бути оформлені документи, що засвідчують право власності. Іншими словами, земельну частку (пай) потрібно сформувати у земельну ділянку та оформити право власності на неї.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від його отримання.

Така невитребована земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за заявою місцевої ради на підставі рішення суду передається у власність територіальної громади, на території якої вона розташована у порядку визнання майна безгосподарним», — пояснює Богдан Яськів.

Але передача паю громаді – не безповоротне рішення. Законом передбачено, що власник незатребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець може отримати другий шанс, але лише через суд.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українців масово позбавлять земельних паїв: потрібно терміново оформити важливі документи – часу мало