facebook

“Масові перевірки документів на вулиці і повістки прямо в руки за новими правилами”: мобілізація буде без відстрочок

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжено до 14 лютого 2023 року, всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізованими. Мобілізація проходить за секретними планами, прийнятими військово-політичним керівництвом, а проводять його на місцях територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Як інформує “НВ”, загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають без перерв з 24 лютого 2022 року. Протягом цього часу Верховна Рада та уряд вносили зміни до окремих правил мобілізації, визначення придатності до служби, виплат військовим, виїзду за кордон та демобілізації.

Як повідомив Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, мобілізація йде за планом ― мобілізації жінок в Україні немає й не було, студенти підлягають призову в двох випадках, а мобілізація відбувається тоді, коли у особи немає відстрочки, а військово-лікарська комісія визнала її придатною.

В Україні планують змінити правила мобілізації. Як заявив секретар РНБО Олексій Данілов, нововведення включатимуть у себе використання вербувальних компаній для проведення більш цілеспрямованого призову і для того, щоб переконати призовників, що вони будуть задіяні в ролях, що відповідають їхнім навичкам, а не просто відправлені на фронт.

Народний депутат та член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Сергій Рахманін пояснив, чи очікувати посилення мобілізації, та який механізм цього процесу.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Депутат відзначає, що посилення чи зменшення процесів мобілізації залежать від Генштаба ― він подає запити на збільшення кількості мобілізованих за потреби.

“Ця війна вже має всі характеристики так званої війни на виснаження. Війна на виснаження ― це завжди війна ресурсів. І один із найважливіших ресурсів ― мобілізаційний. Э таке поняття ― мобілізаційний план. Збільшення, чи зменшення цих планів залежить від потреб Генштабу”, ― говорить Рахманін.

Якщо такі потреби приймають, то територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки треба мобілізувати чи взяти на контракт певну кількість вояків з необхідними спеціальностями.

На посилення мобілізації впливають два фактори:

коли готується наступальна операція;

коли потрібне відбиття наступу;

“Цю потребу формує Генеральний Штаб, і саме він визначає, яку кількість людей потрібно мобілізувати і в які терміни. Коли планувалася велика операція (яка і зараз триває), то, починаючи з листопада і приблизно по квітень-травень мобілізаційні плани суттєво збільшувалися. Відповідно, потім ці плани змаліли”, ― пояснює Сергій Рахманін.

Як повідомив Єгор Чернєв, заступник голови комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на серпень 2023 року в Україні ТЦК проводили другу хвилю мобілізації, а мобілізація усіх чоловіків передбачена четвертою хвилею. Україна передбачила також ще третю і четверту хвилі мобілізації ― це коли мобілізують усіх чоловіків. За його словами, це залежить від дого, які ресурси у війні буде залучати Росія.

Підполковник Володимир Фітьо пояснив, що громадяни України, які отримали повістки і добровільно по ним прийшли, звіряють дані, перевіряють наявність відстрочки та придатність до служби на ВЛК.

“Військовозобов’язані громадяни після отримання повістки, якщо вони з’явилися в ТЦК особисто, проходять медичний огляд та оновлюють свої військово-облікові дані. Якщо в них немає причин, передбачених законодавством для отримання відстрочки від мобілізації, вони скеровуються в навчальний центр, де проходять навчання від одного місяця і, відповідно, вже потім скеровуються до своїх військових частин”, ― пояснив він.

Отримання повістки та звірка даних ― це не означає відразу мобілізація і відправка на фронт, підкреслює військовий.

В ТЦК збирають актуальну інформацію про усіх чоловіків, а мобілізують ті спеціальності, які зараз потрібні на фронті.

“Вона надає свої облікові дані і, якщо за станом здоров’я та її фахом на даний момент вона зараз потрібна, то таку людину можуть мобілізувати за тим напрямком, який формується”, ― відзначає він.

Навчання триває від місяця, пояснив підполковник Фітьо, це залежить від спеціальності ― стрілець це найпростіша і потребує короткого стоку навчання. Мобілізовані можуть навчатися два-три місяці та бути відправленими на навчання у країни ЄС чи США.

Оскільки існують обмеження щодо мобілізації в Україні, то відповідно до закону, призову підлягають такі чоловіки:

1) за віком і досвідом:

від 18 до 60 років ― якщо є досвід військової служби; від 27 до 60 років ― якщо немає досвіду служби;

2) За станом здоров’я:

придатні у мирний і воєнний час за постановою ВЛК; непридатні у мирний час, обмежено придатні у воєнний час за постановою ВЛК; обмежено придатні у мирний час, придатні у воєнний час за постановою ВЛК;

3) за військовим обліком:

зняті з військового обліку, якщо минула підстава для цього ― після взяття на облік підлягають мобілізації; виключені з військового обліку, які не засуджені за тяжкий або особливо тяжкий злочин після проходження ВЛК з постановою про обмежену придатність ― підлягають мобілізації;

4) за наявністю відстрочки:

не підлягають мобілізації;

можуть бути мобілізовані за власною добровільною згодою і проходити службу відповідно до закону;

Військові підкреслюють, що не призивають спеціально жінок, коли вони стоять на військовому обліку. Наприклад, жінкам-медикам потрібно стати на облік, щоб держава знала, який ресурс є у розпорядженні.

Чи будуть зміни в правилах мобілізації з 1 грудня

Як сказав Роман Костенко, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, в Україні проблеми із мобілізацією умовно більші, ніж із боєприпасами, тому політичне керівництво має прийняти рішення по мобілізації та планує прийняти новий закон, про який також повідомляв Олексій Данілов.

“Там збільшується повноваження ТЦК. Тому що зараз багато питань з боку ТЦК і з боку тих громадян, кого вони намагаються мобілізувати. По факту ТЦК не має жодних прав зупинити людину, вручити їй повістку, витребувати в неї документи. Тому розширюються права [ТЦК]. Вони зможуть також вести і аудіо, і відеозаписи. Вони зможуть перевіряти приписні і документи, наскільки я пам’ятаю”, ― зазначив він.

Також будуть внесені зміни щодо чоловіків, які пішли отримувати ІІ, ІІІ освіту, щоб мати відстрочку від мобілізації ― таку відстрочку планують відмінити.

Буде питання унормування щодо проходження ВЛК і проходження служби тих людей, які або прийшли обмежено придатні, або стали в процесі служби обмежено придатні.

“Є багато людей, які призвались в перші дні війни, які не мали здоров’я, прослужили вже майже два роки. І в них це здоров’я не з’явилось ні звідки, а ще погіршилось. І тут треба продумати питання демобілізації таких людей”, ― говорить депутат.

Обговорювалося вирішення строків проходження служби саме мобілізованим, але рішення поки немає.

Як відомо, з 25 серпня 2023 року набрав чинності Наказ № 490 МО, який вніс значні зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України. Відповідно, було зменшено кількість хвороб та станів, які означають непридатність до військової служби ― наказом збільшили кількість підстав для визначення обмежено придатними та придатними до служби у воєнний час.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Масові перевірки документів на вулиці і повістки прямо в руки за новими правилами”: мобілізація буде без відстрочок