facebook

Це вже удар нижче пояса: чоловіків виловлюватимуть там, де вони точно з’являться

Чоловікам у рамках мобілізації можуть вручити повістку у популярному громадському місці


Попри продовження повномасштабного російського військового вторгнення, не всі чоловіки призовного віку стоять на військовому обліку. Поки діє воєнний стан і триває загальна мобілізація, їм вручають повістки. Співробітники ТЦК можуть її вручити в місці, яке часто відвідує чимало чоловіків, пише patrioty.org.ua.

Адвокат Ростислав Кравець нагадав чоловікам, що дозволено вручення повістки особам призовного віку у будь-якому громадському місці.

Тобто повістку співробітники територіального центру комплектування можуть вручити й на автозаправці, куди регулярно заїжджає чимало чоловіків, які мають своє авто.

Є чимало випадків, коли військовозобов’язані отримували повістку у такому місці. Але адвокат зазначає, що повістку співробітники ТЦК зобов’язані вручити у присутності співробітників поліції.

Річ у тому, що представники ТЦК не мають права вимагати на вулиці у чоловіків подати документи. Якщо ж така ситуація сталася, чоловікам, яких зупинили так, адвокат радить записувати все на камеру, щоб уникнути надалі претензій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також Кравець нагадав українцям, що якщо особа призовного віку ще не перебуває на військовому обліку, за це може загрожувати штраф у розмірі 510-850 грн. За повторне подібне порушення протягом року вже передбачено штраф у розмірі 850-1700 грн.

Якщо буде доведено, що чоловік призовного віку намагався ухилитися від мобілізації, за це вже може загрожувати кримінальна відповідальність, а також штраф 5100-8500 грн або виправні роботи до 1 року.

До слова, адвокат попередив, що оштрафувати можуть і роботодавця, тобто керівника підприємства, якщо працевлаштований чоловік не став на військовий облік.

Кравець також нагадав, що зараз під час працевлаштування з чоловіків мають вимагати пред’явити військовий квиток. Для постановки на військовий облік потрібні такі документи:

Паспорт;
Ідентифікаційний код;
Заява про постановку на військовий облік;
Лист вибуття із ЖЕКу;
За наявності дитини чи дітей їхнє свідоцтво про народження.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Це вже удар нижче пояса: чоловіків виловлюватимуть там, де вони точно з’являться