facebook

Читання з гаджетів перед сном загрожує вашому здоров’ю

Ви, звичайно ж, чули, що використання телефону перед сном може негативно вплинути на ваш сон, однак, нове дослідження свідчить про те, що насправді проблема набагато серйозніша.

Читання книг з iPad перед сном не лише ускладнює процес засинання, але й впливає на відчуття невиспаності та уважності протягом наступного дня, згідно з новим дослідженням, проведеним Університетом Брігама та Жіночою лікарнею у Бостоні (BWH), США. Результати дослідження, опублікованого у журналі «Proceedings of the National Academy of Sciences», можуть стосуватися усіх тих, хто використовує електронні книжки, ноутбуки, смартфони або інші види гаджетів перед сном.

Нове дослідження підтверджує висновки попередніх експериментів, які виявили, що час, проведений за екраном монітору перед сном, може шкідливо впливати на здоров’я.

«Із попередніх досліджень ми знаємо, що випромінювання екранів у вечірній час перебиває сон, впливає на концентрацію уваги та пригнічує виділення гормону мелатоніну», −  повідомила виданню «The Huffington Post» співавтор дослідження д-р Анна-Марія Чан, асоційований нейробіолог з відділу сну та циркадних розладів у BWH. «У цьому дослідженні ми комплексно порівняли вплив на сон пристроїв, що випромінюють світло та друкованих книг».

Якщо ви не хочете відчувати себе протягом дня як зомбі, то висновки очевидні: у разі, якщо перед сном ви бажаєте стимулювати свій мозок, краще почитайте друковану книжкуй уникайте екранів гаджетів так, мов би від цього залежало ваше життя, адже насправді так воно і є. Чан зазначила, що недосип (недостатня тривалість сну, або його погана якість) пов’язаний з іншими проблемами зі здоров’ям, такими як ожиріння, діабет та серцево-судинні захворювання. За її словами, хронічне придушення вироблення мелатоніну також підвищує ризик виникнення деяких видів раку.

Зайве писати про те, що сон має свої природні переваги, тому скорочувати його не слід.

У дослідженні, яке тривало два тижні, взяло участь 12 осіб, які по чотири години перед сном п’ять днів поспіль читали або електронні книги з iPad, або паперові книги.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Дослідники виявили, що люди, які використовували iPad, важче засинали, гірше спали, а також менше часу проводили у фазі швидкого сну, ніж читачі паперових книжок. У користувачів iPad також виділялося менше мелатоніну, який допомагає регулювати сон. Також наступного дня вони були більш втомленими, аніж читачі книжок, навіть якщо і ті, й інші мали повноцінний восьмигодинний сон.

Проте, наслідки у реальному житті можуть бути значно гіршими за ті, що дослідники спостерігали під час свого експерименту. Чан розповіла «HuffPost», що насправді користувачі iPad можуть спати менше за учасників дослідження, і це ще більш негативно вплине на якість їх сну.

Якщо ви з будь-якої на то причини змушені використовувати планшет, телефон чи комп’ютер перед тим, як йти спати, можливо, є спосіб зробити цей процес більш безпечним.

Спробуйте скористатися фільтром, який блокує синє світло. Наприклад, на Android є додаток, який створює цей ефект, проте, у випадку операційної системи iOS, вам доведеться придбати додатковий фільтр для свого пристрою. Якщо ви користуєтеся комп’ютером, спробуйте додаток f.lux.

Дослідження показало, що синє світло відбиває бажання спати та пригнічує вироблення мелатоніну, негативно впливаючи на якість сну.

«Найкращою порадою, хоча не найпопулярнішою, було б уникнути використання світлодіодних екранів перед сном. Для тих, хто ввечері повинен використовувати комп’ютери або інші світлодіодні пристрої, може стати у пригоді програма або інша технологія, яка відфільтровує синє світло», − підсумувала доктор Чан.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Читання з гаджетів перед сном загрожує вашому здоров’ю