facebook

“Долар сколихнув обмінники, курс валют можуть переписати остаточно”: чи ризикують українці, якщо не поміняють гроші

До середини грудня обмінники можуть суттєво переписати курс долара. При чому неоднорідно – знизити в купівлі та підвищити у продажу.

Як інформує “Obozrevatel”, очікується, що до 13 грудня вартість валюти в них перебуватиме в межах 37,1-37,8 грн – тоді як увечері 7 числа там купують долар у середньому по 37,3 грн, а продають по 37,4 грн.

Схожі зміни, за словами аналітика Олексія Козирева, відбудуться і в банках: за його прогнозом, у них американська валюта коштуватиме 36,65-37,9 грн. Увечері ж 7 грудня банки визначили курс на середньому рівні 36,9/37,45 грн (купівля/продаж).

Водночас НБУ на 8 грудня виставив офіційну вартість долара в 36,67 грн. Що на 2 коп. нижче від поточного рівня.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Загалом же, з огляду на те, що курс у 36,67 грн діятиме і на вихідних, за тиждень регулятор підвищив офіційну вартість валюти на 21 коп. У понеділок, 4 грудня, вона становила 36,46 грн.

Що відбувається на ринку

Як пояснив Козирев, останніми днями на міжбанку зростають котирування. Причина – зміна тактики НБУ:

він дає ринку можливість до певної міри підняти котирування;

після цього продає валюту на інтервенціях за вищим курсом.

“Це в кінцевому варіанті призводить до того, що ринковий курс долара поступово зростає до 10 коп. на день. А з огляду на те, що він зараз майже дорівнює офіційному, то в останні дні спостерігається збільшення і офіційного курсу”, – пояснив аналітик.

При цьому він наголосив: Нацбанк продовжить залишатися основним продавцем на ринку. Адже попри те, що пропозиція валюти від експортерів дещо зросла, попит усе одно залишається високим.

“Гри на зниження курсу я від Нацбанку зараз не чекаю. Те, що раніше вони заливали ринок по 36 грн з копійками, призвело до того, що курс просів до 36 грн. Зараз буде все ж поступове збільшення котирувань”, – резюмував Козирев.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Долар сколихнув обмінники, курс валют можуть переписати остаточно”: чи ризикують українці, якщо не поміняють гроші