facebook

Українцям доведеться виплачувати кредити замість загиблих родичів

Війна, на жаль, вже забрала чимало українських військовослужбовців. Є серед них і такі, які мали непогашені кредити. Рідні загиблих не знають, як вчинити з цими боргами. З’ясувалося, що їх доведеться повернути.

Про це розповіли на порталі minfin, посилаючись на роз’яснення одного з найавторитетніших українських банків.

Отже, якщо родич загиблого успадкував його майно або заощадження, він вважається спадкоємцем і має подбати про сплату боргу, який вважався за загиблим. Тобто виплатити кредит за загиблого має той, хто отримав його майно та заощадження у спадок.

“Згідно зі ст. 1268 Цивільного кодексу України потенційний спадкоємець (родич), який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається тим, що прийняв спадок, якщо він не заявив про відмову від нього”, – роз’яснили у банку.

При цьому там розповіли, що спадкоємці (або спадкоємець) мають право відмовитись від спадщини протягом 6 місяців від дня смерті родича. У цьому випадку їм жодних боргів за загиблого повертати не доведеться.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Та якщо все ж таки родич вступає в права спадкування, то йому доведеться повернути всі борги загиблого. У банку також розповіли, як треба вчинити спадкоємцю, щоби платити довелося якнайменше.

Потрібно виконати певну послідовність дій
Звернутися до служби підтримки банку із заявкою про блокування карток загиблого та його облікового запису в онлайн-банкінгу. Це можна зробити, звернувшись на гарячу лінію, в онлайн-чаті, додатку банку і т.д.

Далі потрібно завітати до відділення банку з оригіналом свідоцтва про смерть або нотаріально завіреною його копією. Можна також засвідчену паперову копію відправити до банку поштою.

У результаті банк, розглянувши подані документи, повинен скасувати нарахування за відсотками кредиту, залишивши лише його тіло, яке ще виплачено. Ось його доведеться сплатити спадкоємцю.

У банку кажуть, що зазвичай розгляд таких питань займає від 10 до 45 днів. При цьому весь час, доки триває розгляд, спадкоємець має розраховуватись за кредитом загиблого родича. У тому числі й за відсотками кредиту.

При цьому якщо загиблого було застраховано, то є сенс звернутися до страхової компанії, яка, можливо, частково візьме на себе погашення боргу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українцям доведеться виплачувати кредити замість загиблих родичів