facebook

Вчителів мотивують не гроші: міністр Лісовий прокоментував зарплати освітян

Міністр освіти України Оксен Лісовий заявив, що молоді вчителі в Україні “ставлять фінансову складову не завжди як перший фактор”. При цьому середня зарплата молодого вчителя в Україні – майже вдвічі нижча за середню по країні. Оклад становить 5,7 тис. грн, а надбавки – 1,9 тис. грн.

Так, Лісовий вважає, що йти в педагогіку молодих людей мотивують не зарплати. “Молодь ставить фінансову складову не завжди і далеко не завжди як перший фактор. Свобода самореалізації, свобода та можливість бути залученим до класного та крутого процесу, до значущих, суспільно значущих сфер, до суспільно значущих проєктів. Ось що мотивує сьогодні молодь насправді”, – сказав Лісовий у коментарі “Телеграфу”.

Він також зазначив, що зарплати вчителям в Україні підвищуються. Однак це не надто помітне зростання – до 7%. Водночас міністр вважає, що навіть кардинальні зміни у розмірі доходу вчителів нічого не змінять у короткостроковій перспективі.

“і можете сказати: потрібне значне підвищення зарплати, але давайте подумаємо, а чи впевнені ми, що це щось змінить?.. Давайте уявимо, що у нас немає війни, у нас є високий рівень доходів бюджету і ми можемо собі дозволити підвищити зарплату вдвічі, втричі, в п’ятеро… Чи змінить це ситуацію? Можливо, з часом почнуть в цю професію приходити люди. Але може починати думати з про інше: що ще можна зробити, поки немає грошей, для того, щоб в професію приходили люди, як змінити систему педагогічної освіти”, – пояснив Лісовий.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні в січні 2024-го мінімальна зарплата збільшиться з 6700 до 7100 грн. Таке підвищення фактично дозволить утримувати розмір зарплати на чинному рівні з коригуванням зростання цін. При цьому вже у липні мінімалка становитиме 8000 грн, що є значним підвищенням.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вчителів мотивують не гроші: міністр Лісовий прокоментував зарплати освітян