facebook

Мобілізація відкладається: у Міноборони розповіли нюанси нової процедури

Що зміниться?

В Україні хочуть оновити процедуру бронювання чоловіків
У Раді працюють над законопроєктом, який має суттєво змінити процедуру мобілізації від нинішньої. Також чиновники хочуть змінити й умови бронювання чоловіків призовного віку на підприємствах, повідомляє eba.com.ua.

Відбулася зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації із заступником міністра економіки України Ігорем Фоменком для обговорення питань бронювання співробітників.

Міноборони України готує пакет змін, у тому числі щодо оновленої процедури бронювання. Вона на цей час ще створюється і не узгоджена, є лише окремі елементи, як, наприклад, мобілізація, бронювання, відпустка військовим та інше.

Коли всі питання будуть узгоджені, буде анонсовано зміни перед суспільством. Зокрема, підхід до бронювання хочуть зробити більш зрозумілим та прозорим.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Повідомляється, що вже опрацьовано та надіслано на погодження е-бронювання. Але з огляду на те, що багато чого до фінальної версії може змінитися, всі пропозиції бізнесу будуть адаптовані.

Україна від е-бронювання не має наміру відмовлятися. Але спочатку це буде лише експериментальний проєкт терміном на 2 роки. При цьому паперове бронювання теж залишиться.

У контексті чинної системи бронювання обговорювалося, що можна забронювати 50% співробітників військовозобов’язаного віку.

Якщо у когось із них є неточності у даних, бронювання може бути видане лише на місяць. Тобто за цей термін потрібно вирішити усі неточності.

Якщо все гаразд бронювання співробітника видається на 6 місяців. Якщо людина не стоїть на військовому обліку, для неї бронювання неможливе.

Від сфери діяльності залежатиме, куди звертатися з питань бронювання – до центрального органу влади чи до місцевого.

Також підприємство бронювання отримуватиме лише на той час, коли воно вважається критично важливим. Нині такий статус підприємствам надають лише на рік.

Якщо підприємству продовжують статус критичності, відбувається перебронювання співробітників. Щоб не було затримок із бронюванням працівників, слід вести комунікацію як з Мінекономіки, так і з Генштабом.

Вказується, що цифровізація бронювання, можливо, забере таку ситуацію. Перевірки військовозобов’язаних будуть проводитись через систему “Оберіг”. До неї вноситься інформація про людину, яка записана у паперовому вигляді.

У майбутньому українці зможуть перевіряти у ній свої дані, але на цю мить дані з обмеженим доступом і коли буде можливість користуватися системою та українцями, говорити зарано.

Обговорювалося, що списки чоловіків на бронювання потрібно буде узгоджувати з ТЦК, але Мінекономіки цю ідею не підтримало, хоча Міноборони пропонувало.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація відкладається: у Міноборони розповіли нюанси нової процедури