facebook

Примусово будуть відкликати з фронту: чоловіків яких професій незабаром повернуть до цивільного життя

Які професії наразі у дефіциті

У ряді галузей української економіки виникла гостра проблема дефіциту кадрів. Це може привести до необхідності перегляду умов працевлаштування, оскільки в іншому випадку відновлення країни може стати довгостроковим завданням.

Про це повідомляє сайт РадіоТрек.

В деяких випадках спостерігається відмова роботодавців приймати на роботу чоловіків призовного віку, оскільки існує ризик, що вони можуть отримати виклик до військкомату у найближчі дні. Це може вплинути на механізм бронювання кадрів для критичних галузей економіки, і, можливо, варто розглянути перегляд даного механізму з боку держави.

Президент Конфедерації роботодавців України, Олексій Мірошниченко, висловлює думку, що, можливо, буде необхідно повертати чоловіків певних професій з фронту. Це пов’язано з тим, що відбудова держави та підтримання економіки в робочому стані буде вимагати висококваліфікованих фахівців.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, різниця в зарплатах працівників у державному і комерційному секторах спричинила дефіцит кадрів. На початку карантину зарплати в обох секторах були практично рівними, але до середини 2022 року заробітна плата у “бюджетників” вирізнялася вищою сумою на 80% порівняно із середньою у бізнес-секторі.

Проте, за результатами третього кварталу 2023 року ця різниця зменшилася до 46,7% – середня зарплата у комерційному секторі становила 15,9 тис. грн, порівняно з 23,4 тис. грн у бюджетному секторі.

Олексій Мірошниченко зауважив, що бюджетна сфера конкурує з бізнесом за талановитими кадрами, маючи значну перевагу, таку як броня для чоловіків.

Дефіцит кадрів у деяких галузях економіки України може викликати перегляд умов працевлаштування, щоб уникнути відтермінування процесу відбудови країни. Роботодавці уникають прийому на роботу чоловіків військового віку, які можуть бути викликані до військкомату.

Це ставить під сумнів ефективність системи мобілізації. Зазначається, що бюджетна сфера конкурує за кадри із бізнесом, маючи перевагу в області бронювання робочої сили. Президент Конфедерації роботодавців України вважає, що можливо знадобиться виведення чоловіків із фронту для забезпечення висококваліфікованих фахівців.

Різниця в зарплаті між державним і комерційним секторами теж впливає на дефіцит кадрів. Олексій Мірошниченко закликає змінити уявлення суспільства про вищу освіту та акцентує важливість професійно-технічної освіти.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Примусово будуть відкликати з фронту: чоловіків яких професій незабаром повернуть до цивільного життя