facebook

“Ці українці можуть втратити право на свою землю невдовзі”: експерти сказали, що відбувається і в чому причина

Деякі українці через рік можуть втратити право на свої земельні паї. З 1 січня 2025 їхня земля перейде у власність місцевої громади, на території якої вона знаходиться. Йдеться про тих громадян, які не оформили право власності на свої паї. Отже, щоб не втратити право на землю, їм слід зробити це якомога швидше.

Як інформує “biz/today.ua”, для того, щоб оформити право власності на землю, треба діяти за відповідним алгоритмом. Що та в якій послідовності слід робити, описали у Відділенні Нотаріальної палати України у Волинській області.

Про те, що деякі громадяни можуть безповоротно втратити свою землю після 1 січня 2025 року, нагадують і в Мінюсті. Ще три роки тому українців попереджали, що вони мають невідкладно подбати про оформлення права власності на свої паї.

Отже власникам неоформлених паїв треба, не зволікаючи, діяти у такій послідовності:

подати до сільської (селищної чи міської) ради, на території якої розташована земельна частка (пай), заяву про передачу земельної ділянки у власність і надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

звернутися до землевпорядної організації, щоб розробити проектну документацію із землеустрою та встановлення меж земельної ділянки;

звернутися до центру надання адміністративних послуг із заявою про реєстрацію земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номеру;

звернутися до відповідної місцевої ради, щоб затвердити розроблену проектну документацію із землеустрою та оформити земельну ділянку у власність;

звернутися до центру надання адміністративних послуг, нотаріуса для проведення державної реєстрації права власності на сформовану земельну ділянку.

В результаті власник землі має отримати витяг про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Якщо власник сертифікату на земельний пай уже помер, то оформити право на землю може його спадкоємець. Алгоритм дій у цьому випадку аналогічний. Але йому має передувати оформлення спадку.

Для цього слід звернутись до нотаріуса із земельним сертифікатом померлого власника паю та свідоцтвом про його смерть. На підставі цих документів нотаріус оформить право на успадкування земельної частки (паю). І вже з цим документом можна йти до сільської ради, щоби далі діяти за вищезгаданим алгоритмом.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Ці українці можуть втратити право на свою землю невдовзі”: експерти сказали, що відбувається і в чому причина