facebook

“Бив, знущався, ґвалтував і навіть вбивав”: чому кат з донецької “Ізоляції” сидітиме лише 11 років

“Палич” відмовився спілкуватися з ТСН.

Цього тижня у столиці суд виніс вирок головному кату таємної в’язниці “Ізоляція” в окупованому Донецьку на прізвисько “Палич”. Дениса Куликовського звинувачували в тому, що чотири роки – від 2014-го до 2018-го в цій катівні він піддавав тортурам десятки людей.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Мар’яни Бухан.

В Києві засудили ката з Донецька
Вирок суду в залі слухають лише прокурори, адвокати, журналісти та конвой. Жоден потерпілий на це засідання не прийшов.

39-річного Дениса Куликовського, більш відомого як “Палич”, звинувачували в тому, що в таємній в’язниці “Ізоляція” на території колишнього заводу в окупованому Донецьку він несамовито катував людей. Більшість із них вийшли за обміном наприкінці 2019 року. Тоді і стали відомі історії його звірств.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ТСН зібрала свідчення жертв “Палича” в матеріал під назвою “Фабрика болю”. Вони й розказали, хто такий “Палич”. Найулюбленішим заняттям Дениса Куликовського було катування людей струмом – за допомогою “тапіка”, тобто польового телефона. Також він виривав бранцям зуби плоскогубцями, бив, знущався, ґвалтував і навіть убивав.

“Він убив людину, я особисто виносив його тіло, “Палич” при цьому просто палив папіросу, він був задоволений”, – каже Олександр Репетило, колишній бранець “Ізоляції”.

Затримали Куликовського в Києві в листопаді 2021 року. Як і чому він опинився у столиці – спецслужби замовчують. На першому ж засіданні в його справі він каявся. Однак на передостанньому засіданні суду у грудні від усіх звинувачень відхрестився.

ТСН хотіла поспілкуватися із засудженим, проте він категорично відмовився.

Потерпілі обурені вироком
Апеляцію на нинішнє рішення суду подавати, ймовірно, ніхто не буде. У в’язниці Куликовський проведе не 15 років, а 11. А все через те, що злочини він вчиняв, коли у країні діяв закон Савченко. І два роки, які він уже провів у СІЗО, перетворюються на чотири. І таким фактичним вироком колишні бранці таємної катівні обурені.

“П’ятнадцять років для такої людини – це неправильний вирок для такої людини, бо він мав би сидіти довічно, цю людину не можна випускати в соціум, бо це класичний психопат і садист”, – каже Станіслав Асєєв, колишній бранець “Ізоляції”.

В залі суду разом із журналістами вирок “Паличу” слухала правозахисниця та нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук.

“На моє переконання, Денис Куликовський, він же “Палич”, має отримати пожиттєво”, – каже вона.

Чому “Палич” сидітиме лише 11 років
У прокуратурі ж пояснюють: щоб дати “Паличу” пожиттєвий термін, треба було довести, що він у катівні “Ізоляція” вбивав людей. Однак жоден бранець так і не зміг згадати імена тих, кого там бачили вбитими.

Назвати імена тих, кого вбив “Палич” в “Ізоляції”, теоретично могли б українці, які досі залишаються у так званій “ДНР”, на території 32-ї Макіївської колонії. Це кілька десятків бранців, зокрема й ті, хто пройшов тортури Куликовського в катівні. В полоні вони перебувають уже 7-8 років. І про їхній обмін від початку повномасштабного вторгнення не йдеться.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Бив, знущався, ґвалтував і навіть вбивав”: чому кат з донецької “Ізоляції” сидітиме лише 11 років